1

Téma: Byliny na spaní a proti kašli - renesance divokého salátu

Lactuca virosa je sestrou známého hlávkového salátu Lactuca sativa.

Lactuca virosa sušená herba nebo práškový extrakt je k zakoupení zde: https://www.vinaturae.cz/eshop/vyhledav … ;s=lactuca


Různé zdroje - rešerše:
Česky je Lactuca virosa nazývaná také Locika jedovatá, anglicky Wild lettuce čili divoký nebo hořký salát.

Je to dvouletá bylina, která  prvním rokem svého vegetačního období roste stejně jako salát svými listy blízko půdy, rozloženými do hvězdicového tvaru. Druhým rokem roste do výšky, a to až do 2 - 3 metrů nad zemí s listy v patrech podél širokého a dřevnatého stonku. Během druhého léta kvete žlutými květy, které během léta  odkvétají a dozrávají v malé tobolky plné malých, podlouhlých, půlměsícových černých semínek. Jedna rostlina je schopna vyprodukovat až 80 000 semínek.

V České republice se ve volné přírodě vyskytuje velmi vzácně, ale lze ji u nás pěstovat a kultivovat v mírně písčité půdě na stinných místech. Rostlina je schopna do druhého roku přežít pouze mírnější středoevropskou zimu a dozrát ve své druhé polovině vegetačního období, kdy plodí semena pro své množení. Pro účely přírodní medicíny se lodyha, listy a kořen sklízí těsně před rozkvětem nebo v době počínajícího kvetení, kdy potence latexu graduje. S dozráváním květů a semen se potence latexu opět snižuje. Nikdy se nesklízí mokré rostliny nebo za deště. Nejlepší doba sklizně je teplý den 20 - 25°C, bez přímého slunečního svitu a v poledne. Ve stejnou dobu je možné po několik dní po sobě jdoucích před sklizní težit jen latex.

V lidové medicíně byla užívána do doby, než byla nahrazena syntetickými léky s podobnými účinky, které ji vytlačily z povědomí lidí.  V současnosti ale zažívá na poli bylinné medicíny velký návrat jako skutečně účinný rostlinný  trankvilizér k podpoře spánku a usínání, pro zmírňování hyperaktivity a napětí, potlačení kašle, křečí a bolestí. Nehrozí zde totiž riziko návyku nebo negativních důsledků na lidské zdraví, což se u chemicky vyrobených analogů potvrdit a zaručit zcela nedá.


Historie: 
V 19. století francouzský lékárník H. Aubergier započal výzkum, výrobu a prodej nového bylinného léku na potlačení bolesti a kašle s relaxačním účinkem. Požadavek té doby byl takový, aby vyvinul lék, který by měl podobný mechanismus účinku jako opium, ale bez rizika návyku. Lékárník začal pěstovat na cca 10 hektarech rostlinu Lactuca virosa, ze které těžil bílý latex, který byl surovinou pro výrobu jeho léku, který se stal brzy populární. Mezi dlouholeté uživatele byliny Lactuca virosa patřil také známý katalánský architekt Antoni Gaudí, jež onemocněl po plicní infekci bolestivou revmatickou artritidou. Na začátku 20. století až do konce třicátých let byla velmi oblíbenou bylinou lidí trpící nespavostí. Spolu s dalšími bylinami podobného účinku se užívala v lihových tinkturách.


Tinktura:
Ideální je použít tuto surovinu na výrobu lihové tinktury, je totiž velmi účinná. Jako základní bázi pro macerát použijeme 40% vodku nebo 40% konzumní líh. Macerovat budeme v poměru 1:5. V praxi to znamená, že do velké a uzavíratelné sklenice nasypeme pomocí kuchařské odměrky 1dcl práškové sušiny Lactuca virosa a přidáme 5dcl vodky. Sklenici uzavřeme a necháme na teplém místě macerovat min. po dobu 14 dnů. Během této doby obsah sklenice občas protřepeme. Po 14ti dnech sklenici opět protřepeme, ihned otevřeme a přes nylonovou punčochu macerát řádně přecedíme a s chirurgickými rukavicemi na rukou vymačkáme všechnu zbylou vodku ze sušiny v punčoše. Scedíme do tmavé skleněné dózy nebo tmavé láhve, ve které můžeme tinkturu skladovat i po několik let. Dávkuje se 1 - 3 polévkové lžíce v jednom podání.

Odvar:
Odměřte si požadované množství suroviny. Pro jeden nálev jednoho hrnku, čili na 200ml - 250ml vody použijte 2 čajové lžičky sušiny.
Odměřené množství byliny smíchejte v hrnci s odměřeným množstvím studené vody. Za občasného míchání směs pomalu uveďte do varu, nechte 1 minutu mírně povařit a poté odstavte ze sporáku. Dalších 10 minut nechte odstát a občas směs promíchejte. Potom odvar sceďte do připraveného hrnku. Lze dosladit medem nebo cukrem.

Výskyt: V ČR se ve volné přírodě moc nevyskytuje, na rumištích a navážkách je možné nalézt divoce rostoucí příbuznou Lactucu serriolu. Její účinnost je však mnohem nižší, ale jako náhradu za Lactucu virosu ji lze v lidové medicíně bez problémů použít. Nejlepší potenci latexu mají šlechtěné kultivary při řízeném pěstování na specializovaných farmách. Na trh v ČR se zpravidla dováží již zpracovaná sušina z teplejších oblastí.

Nejčastější formy zpracování: suchý latex z odebrané mízy, čerstvá rostlina i s kořenem se nařeže a rozmixuje v roztoku horké vody a glycerinu nebo horké vody a konzumního lihu, dále se scedí, takový extrakt z živé rostliny se uchová v lednici. Lihová nebo glycerínová tinktura z mleté sušiny celé rostliny vč. kořene, odvary se zpravidla připravují  z najemno drcené herby a kořene, možné je také užití ve směsných bylinných čajích.

Účinná složka - sběr: Lactucarium (locikovina) - bílý latex vytékající po naříznutí ze všech částí rostliny, sbírá se nadzemní část rostliny, po usušení se namele na prášek pro přípravu tinktur a odvarů, v sušině stonků, listů a kořenů zůstává latex v suché formě, odvarem se rozpustí ve vodě. Další metodou získávání latexu ze stonků je odstředivá mechanická extrakce.

Bezpečnost: Neřídit motorová vozidla, neobsluhovat žádné stroje a zařízení, snižuje pozornost, tlumí činnost CNS, bylina není návyková - možné užívat při sezónních poruchách spánku, při chronických bolestech, při kašli, lze užívat dlouhodobě bez rizika závislosti nebo potřeby navyšovat dávky.

Použití: Jako diuretikum při potížích s močením, proti křečím a bolestem, při špatném usínání a nespavosti, dříve se Locika podávala na hyperaktivitu u dětí, také jako lék proti kašli nebo jako čaj pro utišení a zklidnění.


Další možné aplikace Lociky - čerpáno z historických zdrojů, když ještě nebyl rozvinutý farmaceutický průmysl:

Migrény - lidé, kteří používali Lociku pro tento účel tvrdili, že prožívali méně migrén, než tomu bylo před začátkem fytoterapie s touto bylinou.

Nespavost - bylo zaznamenáno také časté používání Lociky  u lidí, kteří mají problémy se spánkem. Locika vytváří pocit uvolnění až mírné pozitivní euforie a tím pomáhala člověku utnout nezadržitelný běh naléhavých myšlenek, které bránily usnout, a to bez rizika návyku nebo poškození zdraví.

Úzkost - Locika byla také užívaná jako mírné sedativum a jako prostředek pro uvolnění od stresu.

Astma a kašel - Lociku pro její antitusické vlastnosti, které zmírňují nebo potlačují kašel nebo příznaky astmatu užívali lidé s těmito problémy. Jednalo se o bezpečnou alternativu od tehdy ještě běžných léků na kašel na bázi opiátů, které byly silně návykové a měly mnoho vedlejších účinků.

Kvalitní česká sušená Lactuca, její mechanický extrakt, nebo granulovaný čínský extrakt jsou k dostání zde: https://www.vinaturae.cz/eshop/vyhledav … ;s=lactuca

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz

2

Re: Byliny na spaní a proti kašli - renesance divokého salátu

Prosila bych poradit, kde sehnat semínka Lactusa virosa. Děkuji smile

3

Re: Byliny na spaní a proti kašli - renesance divokého salátu

Luminar napsal:

Prosila bych poradit, kde sehnat semínka Lactusa virosa. Děkuji smile

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz

4

Re: Byliny na spaní a proti kašli - renesance divokého salátu

Prosím, kde bych mohla sehnat semínka Lactuca Virosa. Děkuji

5

Re: Byliny na spaní a proti kašli - renesance divokého salátu

Čerstvá sklizeň 2019 již v prodeji.

Odkaz do e-shopu zde: https://www.vinaturae.cz/eshop/byliny-o … ovata.html

Cena je letos zase o něco vyšší, než minulý rok, ale to proto, že náklady každým rokem také rostou.
Jedná se o šlechtěný kultivar výběrové kvality z řízeného pěstování. Žádné divoce rostoucí plaňky.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz