1

Téma: Yohimbe - tradiční a osvědčený elixír lásky

Corynanthe yohimbe - strom lásky

Lehce botanicky:
Corynanthe yohimbe je jméno stále zeleného, vysokého stromu v západní Africe. Pro účely tradiční přírodní medicíny se těží hlavně zralá kůra kmene stromu. Bylina a její účinky jsou známé stovky, možná i tisíce let zvláště v některých západních afrických kmenech. Domorodci kůru užívali pro sexuální stimulaci k efektnějšímu populačnímu růstu. Kůra Corynanthe yohimbe byla také laboratorně zkoumána. Obsahuje celkem asi 6% alkaloidů, z nichž 10-15% tvoří yohimbin. Kůra je také velmi bohatá na třísloviny.

Historie použití:
Kůra sromu Corynanthe yohimbe je od nepaměti používána jako afrodisiakum, jak mužské tak ženské. U mužů pomáhá při erektilní dysfunkci a léčbě impotence, u žen k lepšímu prokrvení pánevní oblasti, zvýšení citlivosti a na povzbuzení libida. Navzdory nově objeveným lékům pro muže na erekci jako je Viagra, přírodou pro nás stvořené Corynanthe yohimbe je stále nejpopulárnější a nejúžívanější afrodisiakum pro zlepšení sexuálních funkcí lidí, ale i zvířat. Nevím jak je tomu dnes, ale v historii byla kůra stromu používána i ve veterinární léčbě jako sexuálního stimulantu pro líné samce.
Rostlinu užívali po staletí původní obyvatelé Afriky jako uznávaný magický prostředek při svatbách či jiných rituálních obřadech běžného života. V 19. století byla tato surovina známa a rozšířena už takřka po celém světě. V 60. a 70. letech 20. století se yohimbin stal hojně užívanou proprietou při oslavách sexuality. Za předpokladu podnícené apetence bylo u mužů i žen dosahováno vyšší citlivosti k sexuálním podnětům. Yohimbe je efektivní ve fytoterapii u lidí trpících neurastenií,  s nedostatečným prokrvením končetin, pomáhá s prokrvením periférního cévního řečiště, v menších pravidelných dávkách může pomáhat lidem se syndromem studených nohou nebo syndromem chronické únavy.

Jak se dávkuje Corynanthe yohimbe:
1 gram kůry obsahuje  6% různých alkaloidů, z toho asi 15% yohimbinu. Z jednoho gramu mleté kůry lze vytěžit necelých 10mg yohimbinu. Hraniční účinnou dávkou pro dospělého člověka o tělesné hmotnosti 60 - 70kg může  být  5 - 10 mg yohimbinu. Při užití mleté kůry pro  jednu citelně účinnou dávku je třeba vzít min. 1,5 - 2 gramy prášku mleté kůry. Hraniční dávka 0,8 - 1 gram mleté kůry denně může zlepšovat krevní oběh.

Je Corynanthe  yohimbe bezpečné?
Při užití vyšších dávek se mohou vyskytovat nepříjemné vedlejší účinky, jako je třes, změny krevního tlaku, zvýšení srdeční frekvence, palpitace, závratě, bolest hlavy, poruchy zraku, nevolnost, zimnice, úzkost, neklid, pocení, zčervenání kůže a očního bělma. Lidé, kteří se léčí se srdcem, hypertenzí, arytmií nebo prodělali infarkt či mozkovou mrtvici by neměli bez předchozí konzultace s lékářem yohimbe užívat vůbec. Stejně tak lidé, kteří užívají léky na ředění krve, na deprese, na diabetes, na srdce a krevní oběh  by se měli nejprve poradit se svým ošetřujícím lékařem. Buďte proto velmi opatrní v samoléčbě pomocí yohimbe, pokud se necítíte zdraví nebo užíváte pravidelně léky na lékařský předpis. Pozor také na kombinace yohimbe s některými potravinami, jako je alkohol, zvláště pak červené víno, zrající sýry, červené maso. Opatrnost zaslouží také potraviny na bazí stimulantů, jako je kofein (káva), teobromin (guarana, zelený čaj), tyramin (zrající sýry), tyrosin, hordenine, synefrin (látky, které se objevují v suplementech pro sportovce). 

Jaké jsou produkty?
Základní surovinou je zralá kůra stromu s lehce červeným zabarvením. Ve farmacii se z kůry kmene stromu izoluje alkaloid yohimbin, z něhož se vyrábí léky na podporu libida. Jsou to tabletky s HCL solí yohimbinu. Obvykle obsahují 5mg nebo 10mg čistého yohimbinu  v jedné pilulce. Časem se empiricky zjistilo, že samotný HCL izolát yohimbinu nemá ve svém účinku takový efekt, jako když působí symbioticky s celým spektrem ostatních látek v surové kůře. Mnohem lépe si vedou v účinku poměrové nebo standardizované extrakty kůry.  Z uvedeného důvodu se vyrábějí v nízkých potencích yohimbinu, aby byla zachována fytochemická synergie. Extrakty jsou hojně užívané v doplňcích stravy v USA nebo jiných zemí mimo EU. Extrakty potencí 4%, 6%, 8% ale i 20% se objevují v přípravcích po sportovce nebo na podporu libida v různých kombinacích ve směsích s jinými fytoextrakty nebo i samostatně, jako jednodruhové suplementy. Extrakt s obsahem 20% yohimbe se používá na výrobu kontaktních gelů nebo mastí. Výchozí surovina, kůra stromu Corynanthe yohimbe se v lidové medicíně užívá v drcené formě pro výrobu lihových tinktur, v práškové formě pak do plněných kapslí. Prášek mleté kůry užívaný přímo z čajové lžičky se zapíjí teplou vodou. Jedna čajová lžička s práškem mleté kůry stromu Corynathe yohimbe, dávka bez kopečku - zarovaná s hranou lžičky,  je dávkou o hmotnosti cca 1,3 gramu, což odpovídá dávce okolo 10mg yohimbinu. Drcenou kůru nebo prášek je možné použít v kombinaci s jinými surovinami v bylinných léčivých směsích pro přípravu nálevů nebo odvarů.

Je vhodné Corynanthe yohimbe i pro ženy?
Účinek alkaloidů obsažených v kůře stromu Corynanthe yohime působí také na ženy. Hlavním účinkem je zvýšení citlivosti v oblasti pohlavních orgánů, proto může být u žen používání yohimbe jako afrodisiaka pro zlepšení sexuální apetence. Podněcuje lepší citlivost a dráždivost.

Je Corynanthe yohimbe pouze afrodisiakum?
Nikoliv! Někteří uživatelé yohimbe zmiňují pozitivní působení na mozkové funkce, soustředění a paměť při pravidelném užívání nízkých, hraničních dávek. Na těchto příkladech je vidět, že léčivý potenciál tohoto tradičního elixíru lásky je mnohem vyšší, než je v obecném povědomí známo.

Je Corynanthe yohimbe návykové?
Není návykové.

Je yohimbe v ČR legální?
Ano, Corynanthe yohimbe je zcela legální komoditou. V ČR a EU má však omezení, co se týká komerčního použití v běžných doplňcích stravy. Nelze jej přidávat do doplňků stravy, a to z hlediska bezpečnosti. Jak je uvedeno výše, yohimbin se může ovlivňovat s některými potravinami, volně prodejnými léčivými přípravky a léky na předpis, proto není v EU povolené, aby se yohimbin v nějakém výrobku deklarovaném jako doplněk stravy objevoval. Ovšem pokud nemáte žádné zdravotní problémy nebo se s něčím léčíte, ale máte svolení od lékaře, můžete si zakoupit surovinu s obsahem yohimbe, jako je kůra stromu nebo její extrakt, ze které si vyrobíte vlastní produkt s požadovanou potencí, tak jak to potřebujete nebo tak, jak to nejlépe snášíte.

Kde mohu zakoupit suroviny stromu Corynanthe yohimbe pro vlastní upotřebení a individuální fytoterapii?
Zakoupit yohimbe, klasické a stovkami let osvědčené afrodisiakum můžete nyní a právě zde: https://www.vinaturae.cz/eshop/vyhledav … ;s=yohimbe

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz