1

Téma: Jaký líh použít na bylinné tinktury?

Každý, kdo si někdy vyráběl lihovou bylinnou tinkturu si kladl otázku, jaký líh pro maceraci bylinek použít.

Kdo máte peníze, neváhejte si zakoupit potravinářský konzumní líh s objemem 80% ethanolu. Je to ideální volba a univerzální řešení pro mnoho druhů tinktur a lihových extraktů jak pro vnější tak pro vnitřní užití. Není problém si z něj vyrobit líh s objemem 60% nebo 40% čistého alkoholu, a to tak, že si jej naředíte destilovanou nebo převařenou vodou.  Konzumní líh 80% je ideální báze polárního extrakčního média pro bylinné tinktury. Líh je možné podle potřeby a povahy bylinek ředit, chuťově a aromaticky upravovat a finální tinkturu pak užívat vnitřně nebo jako vnější desinfekci pro ošetření otevřených ran, jako mazání pro lepší hojení na postižená místa nebo na kontaktní obklady.

Na ředění lihu použíjte tabulku, například zde: http://www.tech-info.cz/koncentrace-alkoholu.html


Další možností, také velmi dobrou, né však ideální, je použít pro maceraci bylinek domácí pálenky. Může to být slivovička, borovička, meruňka, jabkovica atd. Prostě co dům má a co dům dá. Domácí pálenky zpravidla obsahují 45 - 60% čistého alkoholu. Zde už není třeba ředit ani dochucovat.

Pokud nejsou žádné zásoby domácí pálenky pro maceraci bylinek k dispozici, poohlídneme se po nějaké komerční klasice. Ano, je to vodka.
Ta zpravidla obsahuje 35 - 40% čistého alkoholu.  Pro výrobu většiny tinktur a lihových extraktů ze suchých listů a natě rostin je to dostačující koncentrace čistého lihu ve vodě. Pro některé kořenové suroviny, pryskyřice a stromové kůry je to ale nedostačující a zde je třeba užít lihu minimálně 60%. Jinak je vodka asi obecně nejpoužívanější řešení.

Doposud jsme řešili jen konzumní lihoviny, jakožto extrakční médium pro výrobu lihových tinktur.. Ty jsou sice moc fajn, ale všechny jsou zatížené spotřební daní. A ta není malá. To nám může značně navýšit náklady a tudíž i konečnou cenu našeho produktu. Kdo má peněz dost, další řádky už číst nemusí a nechť si vybere z výše uvedeného.

Následující řádky jsou určené šetřílkům a odolnějším jedincům.

Proč?

Protože pro výrobu lihových extraktů a tinkur existuje i mnohem levnější varianta. Jako médium a rozpouštědlo můžeme použít klasickou čirou Alpu Francovku. Je to jediný nekonzumní líh obsahující 60% čistého alkoholu na českém trhu, který není zatížený spotřební daní, a přitom je možné jej v malých dávkách -  v řádu desítek kapek až 4x denně - užívat vnitřně bez rizika poškození zdraví. Jak je to možné? Líh v Alpě je denaturovaný potravinářskou přísadou, kterou jest menthol. Menthol je silice obsažená v Mátě peprné, což jako příchuť nemůže bylinkářům nikterak vadit. Jednoduše řečeno, pokud se bude lihová tinktura připravená z Alpy užívat opravdu jen jako bylinná tinktura po kapkách, není se čeho bát a nemá smysl dělat vědu z toho, že je Alpa primárně určena pro vnější použití na kůži. Menthol je pro člověka nebezpečný až od mnohem, mnohem a mnohem vyších dávek, než je obsaženo v několika kapkách bylinného roztoku pro účely fytoterapie. Dávka 40 - 60 kapek Alpy může obsahovat podobnou koncentraci mentholu, asi jako 1 mentholový bonbón značky Halls - Extra strong. Klasická, čirá Alpa Francovka obsahuje kromě uvedeného denaturátu mentholu i další látky. Ty jsou taktéž v malém množství naprosto bezpečné a používané v potravinářství. Jde o tyto přísady:

Ethyl acetate - ethylester kyseliny octové, užívaný je jako pomocná látka v mnoha potravinách
Ethyl formate - ethylester kyseliny mravenčí, potravinové aroma používané např. v tuzemáku
Cinnamal - skořicová silice, potravinářské aroma, možný alergen
Eugenol - hřebíčková silice, potravinářské aroma, možný alergen

Takže pokud nevadí intenzívní chuť mentholu, který ve finální tinktuře přebije chutě všech použitých bylin, což nemusí být někdy na škodu, není co řešit a můžeme se pustit do práce.

Za zmíňku ještě stojí, že menthol může napomáhat lepšímu vstřebávání některých bylinných výtažků nebo ovlivňovat jejich účinek. Pro některé typy tinktur to může být velmi pozitivní vlastnost, naopak jsou bylinky, kterým může obsažený menthol v tinktuře účinek snižovat. Toto je taktéž dobré vzít v úvahu, než začnete s výrobou tinktury za použití Alpy, jakožto extrakčního média. Obecně by se dalo říci, že tam, kde není vhodná ve fytoterapii silice z Máty peprné, nebude vhodné použití Alpy jako extrakčního média pro výrobu tinktury.

TIP na extrakční médium z Alpy:
Do 250ml Alpy nalejte 50ml glycerinu a tuto směs liho-glycerinu s finálním obsahem 50% alkoholu můžete použít pro maceraci většiny běžně užívaných bylin. Glycerin funguje také jako dobré polární rozpouštědlo. Finální tinkturu slušně dosladí na příjemnější chuť, sníží dráždivost obsaženého mentholu a celkový objem alkoholu v liho-glycerinu sníží na 50%.

TIP na užívání tinktur vyrobených z Alpy:
Když si naše babičky a dědečkové vyráběli bylinkové tinktury z Alpy, kapali si jednotlivé dávky tinktury na kostku cukru. Cukr dobře maskuje nepříjemnou a hořkou chuť některých bylinek a částečně tlumí dráždivost obsaženého mentholu.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz

2

Re: Jaký líh použít na bylinné tinktury?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se dá Alpa francovka stále považovat za vhodné extrakční médium. Koukala jsem na současné složení Alpy: 60% ethanol (alkohol), menthol, aqua, ethyl acetate, ethyl formate, parfum, cinnamal, eugenol. Vůbec netuším, co za "parfum" si lze pod tímto představit. Předpokládám, že syntetický. Je to stále OK pro vnitřní užití? Děkuji za váš názor. S přátelským pozdravem Natálie.

3

Re: Jaký líh použít na bylinné tinktury?

Dobrý den,
při užití čiré francovky jako maceračního média bylin k vnitřnímu užití se vychází z předpokladu, že se vyrobená tinktura užívá v malých dávkách, čili po kapkách ( max. 1 čajová lžička pro jedno podání ) a nejlépe naředěná s vodou nebo nějakým sirupem, džusem apod, aby se snížil pálivý účinek mentholu a 60% lihu. V tak malých dávkách když je budete užívat jen 3x denně nemusíte pomocné látky (uvedená aromata) vůbec řešit. To už za jeden den požijete mnohem více nebezpečnější chemie v polotovarech,  průmyslově zpracovaných potravinách, ultrazpracovaných nebo terciárně zpracovaných, které jsou mhoha lidmi konzumovány od rána až do večera, aniž by tušili, že většinu svých chronických zažívacích potíží mají právě z takové toxické životosprávy.
Z tinktury vyrobené z alpy bych opravdu obavy neměl, s tím si organismus v tak malých dávkách bezproblémově poradí. Tohle však neplatí, pokud má někdo na francovku nějaké alergické reakce.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz

4

Re: Jaký líh použít na bylinné tinktury?

Dobrý den,
velice děkuji z vhled. Ačkoli se snažím přes 20let stravovat a vařit ze základních surovin, stejně se nějakému tomu továrnímu chlebu, sýru, rybičkám apod. nevyhnu... tím pádem ani tomu bordelu v nich obsaženému. Spíš mě zmátlo to současné složení Alpy - mám doma jednu mimořádně archivní lahvičku a tam žádný parfum tehdy nebyl. K maceraci dlouhá léta používám 50% slivovici nebo 40% vodku, ale je to pochopitelně čím dál dražší a váš příspěvek o nakládání do Alpy mě mimořádně zaujal. Litrovku už jsem stejně koupila a tak do ní tentokrát vyzkouším naložit benedikt čubet.

5

Re: Jaký líh použít na bylinné tinktury?

AKTUALIZACE:

Pokud budete chtít použít Alpu jako extrakční médium pro maceraci bylin, pro mnohé z vás může být problém silná a dráždivá mentolová přísada, kterou Alpa obsahuje. Koncentraci mentolu a dalších aromatických látek v Alpě se můžete pokusit snížit filtrací čisté Alpy přes aktivní uhlí učené pro filtraci vody nebo obecně kapalin. Toto aktivní uhlí pro filtraci vody lze zakoupit v různých e-shopech.

A ještě jeden tip: Vzhledem k tomu, že cena Alpy se od data uvedení prvního příspěvku značne zvýšila, můžete se poohlédnout po alternativním extračním médiu. Osobně jsem narazil v jednom supermarketu na výčepní lihovinu LEON Original ve slevové akci. Jedná se o stolní konzumní líh s objemem alkoholu 30%. Půl litru jsem zakoupil za 89 Kč. Litr této výčepní lihoviny tedy vychází na 178 Kč. A máte čistou konzumní lihovinu bez přísad. Má sice objem jen 30% alkoholu, ale na výrobu bylinných lihových tinktur z nadzemních částí rostlin bohatě postačuje. Jen pro informaci, litr Alpy s objemem alkoholu 60% se v současné době prodává už za 160 - 185 Kč. V době uvedení prvního příspěvku byla cena 1 litru Alpy cca 120 - 140 Kč.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz

6

Re: Jaký líh použít na bylinné tinktury?

Dobrý den, moje zkušenost s konzumním potravinářským lihem 60% od české značky Delis

moje použití: Konzumní líh je možné využít v mnoha směrech

potravinářství – dezinfekce potravinářských ploch, macerace bylin, nakládání ovoce, různé tinktury
domácnosti – při zavařování (ošetření víček) – jako odlakovač nebo repelent
kutilství – odmašťuje, akvaristika, rozpouštědlo
dezinfekce – klimatizací, mobil, ruce, hračky, dudlíky, brýle, naslouchátko, ovladače nebo ošetření dětského pupíku, více informací kde koupit čistý líh zde:
https://eshop.delis.eu/alkohol-shop/lih … ky-60-05-l