1

Téma: Vlaštovičník větší (Chelidonium majus L.) - rešerše a tipy

Kdo by měl zájem zakoupit si již hotový čínský práškový extrakt Vlaštovičníku, může tak učinit zde: https://www.vinaturae.cz/eshop/vyhledav … 8Dn%C3%ADk


Práškový extrakt nahrazuje klasickou lihovou tinkturu nebo nálev ze sušené byliny.  Má to svoje výhody:
- Práškový extrakt si můžete naplnit do konzumních kapslí a máte jednotlivé dávky připravené pro okamžité použití.
- Suchý extrakt neobsahuje líh. Při intenzívní fytoterapii užívání bylinných výtažků, například  3x denně, už nemusíte mít obavy řídit automobil.
- Prášek extraktu můžete užívat jako instantní nápoj nebo si jej do jakéhokoliv nápoje přidat.  Odměřené množství extraktu, například 1 zarovnanou čajovou lžičku rozmícháte v troše teplé vody a ihned vypijete.
- Je známo, jakou má suchý extrakt potenci. Označení poměru extraktu 10:1 značí, že z 10 dílů sušené rostliny byl vyrobený 1 díl prášku extraktu. Prakticky to znamená, že z deseti čajových lžiček sušené natě a listů rostliny vznikla 1 čajová lžička práškového extraktu.
- Obecně platí u extraktů 10:1, že 1 čajová lžička s extraktem 10:1 je ekvivalentní dávce jednoho šálku nálevu, který byste si doma uvařili ze sušené rostilny pro obvyklou 1 dávku fytoterapeutika.

O Vlaštovičníku:
Vlaštovičník je rozvětvený a 30 až 80 cm vysoký, kvete v květnu a dále až do podzimu. Z lodyhy i oddenku prýští oranžovožlutá, hustá šťáva. Vlaštovičník  roste na jižních okrajích lesa, při zdech, u plotů, na rumištích. Ať je léto jakkoliv suché, i když jsou jižní stráně vyprahlé, ze stonku vždy vytéká mnoho oranžovožluté šťávy. Vlaštovičník však najdeme i v zimě, kdy je vše pokryto sněhem, pokud jsme si zapamatovali místo, kde roste.

Сo obsahuje vlaštovičník?
V bylině jsou obsaženy alkaloidy jako chelidonin, chelidoxantin, chelysin, sanguinarin, protopin a další. Vlaštovičník dále obsahuje berberin, karoten, kyselinu askorbovou, flavonoidy, saponiny, hořčiny, organické kyseliny jako jablečná, citronová, jantarová.
Alkaloid chelidonin je v rostlině obsažený v nejvyšším poměru a byl ve farmakologii asi nejvýznamější. Na počátku 20. století se hojně užíval jako sedativum a lokální anestetikum. Izolát Chelidonium sulfuricum se užíval jako lehké narkotikum na místo morfia v dětské lékařské praxi a při křečovitých kolikách. Indikován byl i při žaludečních vředech.
Chelidonin má silný uklidňující a anestetický účinek.Tento alkaloid má spasmolytický vliv na hladké svaly, snižuje krevní tlak a zpomaluje tep.
Jenže rostlina obsahuje také další alkaloidy, které mají opačné účinky. U Vlaštovičníku je vždy třeba přistupovat k dávkování velmi obezřetně. Vysoké dávky mohou naopak způsobovat křeče, vyvolávat dráždění, nauseu, obluzenost a záněty. Takže s rozumem, ať si neublížíte. U Vlaštovičníku platí známé rčení " v malých dávkých dobrý sluha, ve velkých dávkách zlý pán".

Léčivé vlastnosti:
Vlaštovičník má ve vhodně navržených dávkách tyto základní vlastnosti: Je spasmolytický, lokálně anestetický, sedativní, protizánětlivý, žlučopudný, pozitivně ovlivňuje krvetvorbu. Snižuje krevní tlak, léčí žaludeční vředy. Dříve se podával v kombinaci s kurkumou při žlučových kamenech a jaterních kolikách.



Informace z klasické rostlinné lékárny první poloviny 20. století - rešerše různých zdrojů:

Rostlina pročišťuje krev a napomáhá tvorbě krve. K tomuto účelu je možné ji použít ve směsi spolu s kopřivou a výhonky černého bezu, například při leukémii. Této čajové směsi je však třeba vypít za den alespoň dva litry, má-li se dosáhnout dobrých výsledků.

Vlaštovičník je dobrým prostředkem při těžkých onemocněních jater. Vhodná je čerstá rostlina.
Dobře ovlivňuje látkovou výměnu. S úspěchem se užíval při onemocnění žlučníku, ledvin i jater. Velmi rychle se vyléčí žloutenka, když se dá 30 g natě i s oddenkem na dvě hodiny do půl litru bílého vína.

Možno jej doporučit i při zlaté žíle a pálení v konečníku, při píchání a pálení při močení, jakož i při hučení v uších. V těchto případech je třeba během dne vypít po doušcích dva až tři šálky čaje, který se nevaří, ale pouze spaří vroucí vodou.

Zevně se používá při chorobách kůže, kuřích okách, bradavicích a nemizejících lišejích. Šedý zákal a skvrny na rohovce mizejí. Šťáva pomáhá i při krvácení a odchlípnutí sítnice. Sebere se vlaštovičník, umyje se a křehký stonek se rozdrtí mezi navlhčeným palcem a ukazováčkem. Takto získanou šťávou se ukazovákem potřou koutky zavřených očí. Oči se sice nepotřou, ale z koutků se šťáva do nich dostane. Toto platí pro šedý zákal, oslabení zraku a preventivně též tehdy, když se velmi namáhají zdravé oči.

Z vlaštovičníku se po domácku vyrábí tinktura macerací čerstvé nebo sušené rostliny v lihovém roztoku. Ta se užívává dvakrát až třikrát denně 10 až 15 kapek s trochou vody. Dnes je možné sehnat i suchý práškový extrakt vyráběný v Číně, kde má léčba bylinami skrze TČM letitou tradici a jejich průmysl pro zpracování organických látek je na vysoké úrovni. Extrakt se pak plní do kapslí a nahrazuje tak klasickou lihovou tinkturu.

Vlaštovičník může pomoci v boji s tuberkulózou kůže v počátečním stadiu, pravými adenomatózními polypy tlustého střeva, erozi děložního krčku, papilomatóza střeva a hrtanu. Je také účinný při léčbě ekzému, lišaje, uhrů, kromě toho při léčení hnisavých ran a jizev.

Ekzém (lišaj) - oplachy vlažným odvarem
Vezme se 20 g suché rostliny, nasype se do emailované nádoby, zalije sklenicí vody (vřelé), zakryje se poklicí a vaří se ve vodní lázni 15 minut, pak se zchladí na pokojovou teplotu a nechá se 45 minut louhovat, pak se přecedí a nalije do skleněné nádoby a zazátkuje, skladuje se jen dva dni. Takto připraveným odvarem se omývají nemocné části těla.

Dermatitida a ekzém -  koupele ve výluhu
Při léčení různých svědivých kožních nemocí, které jsou jen ve stadiu silného zanícení (horkost) se používá výtažek z vlaštovičníku, nejčastěji se používají vaničky (na koupel) s výtažkem. 10g čerstvé rostliny a 100 ml vody se přivede do varu a ochladí se na 37 stupňů Celsia, koupe se denně v délce 15-20 minut. Za 2-3 dni je už vidět výsledek, zklidní se svědění a zmenší otoky, obnovuje se kůže. Na odstranění lupů se do kořínků vlasů vtírá výtažek z vlaštovičníku.

Onemocnění ucha - mastička
K výrobě masti z vlaštovičníku potřebujeme rozdrcené listy a stonky. Vezmeme 50g vlaštovičníku, 25g lanolinu, 25g vazelíny. Touto mastí mažeme vnější kůži ucha a samotný zvukovod 2x až 3x denně

Onemocnění kůže - čerstvá šťáva z vlaštovičníku
Ke zničení bradavic, polypů, mozolů potřebujeme čerstvou šťávu a extrakt, který musíme rozpustit v glycerinu. Tato směs se používá i při rakovině kůže. Bradavice a podobné projevy na kůži musíme léčit jenom při ubývajícím měsíci, bez ohledu na to , jaký prostředek použijeme. Pokud se procedura léčení protáhne až do novoluní a není dokončena, přerušíme ji a počkáme do úplňku, pokračujeme zase při ubývajícím měsíci do novu.
Zbavit se bradavic lze následovně: namočíme je trochu vodou, potom trochu narušíme vrchní vrstvu (např. pemzou), potom 2x až 3x denně natíráme čerstvou šťávou z vlaštovičníku. Vlaštovičníkem lze léčit i paradentózu, nemoci jater, žlučníku, může se kapat do očí, pokud má bílý zákal nebo trachom, může se dávat na nemocný zub.

Žaludeční vředy - suchý extrakt
Nemoci žaludku se léčí vlaštovičníkovou šťávou, Protože je pracné několikrát denně chodit sbírat čerstvý vlaštovičník a mačkat si z něj šťávu (kvůli vyšší koncetraci účinných složek), pro tento účel je vhodný suchý extrakt, například ten čínský. Užívá se 3x denně rozmíchaný v troše teplé vody nebo v kapslích 1 hodinu před jídlem.

Léčení nosohltanu, dutin, dásní - čerstvá šťáva
Šťáva vlaštovičníku se kapátkem nakape do nosní dírky, 1 až 2 kapky. Bude to lehce štípat 3-5 minut než se to vstřebá, pak je možno znovu opakovat. Do každé dírky můžeme tímto postupem nakapat až celé kapátko šťávy. Pokud byl nos zacpaný, tak se uvolní.

Psoriáza (lupenka) - nálev
Na léčení lupenky se bere 1,5 polévkové lžíce rostliny vlaštovičníku, 1,5 pol.lž. violky tříbarevné, zalije se 2 dcl horké vody, nechá se stát 30 minut a scedí se. Popíjí se celý den. Na lupénku je možné užívat práškový extrakt vlaštovičníku v kapslích, pokud nemáte čas a prostředky na přípravu odvarů a nálevů.  Postižená místa kůže je možné také koupat v čaji z vlaštovičníku.

Nádory
Někteří bylinkáři tvrdí, že se Vlaštovičníkem dá léčit rakovina, ale jen v raných stadiích. Pokud se objeví metastázy je pravděpodobnost malá, ale občas se dějí zázraky. Výtažek z vlaštovičníku pro tyto účely se dělá takto: 1 pol.lžíce suchého rozmělněného vlaštovičníku zalít horkou vodou - nejlépe v termosce, nechat stát 1- 2 hodiny louhovat, potom přecedit a opět uchovat v termosce a užívat 1 - 2 polévkové lžíce 3x denně 1 hodinu před jídlem. Tento nápoj se užívá při rakovině vnitřních orgánů, rakovině kůže a polypech v konečníku. Větší efekt bude dosažen při současném použití šťávy z vlaštovičníku z vnějšku (kůže, klyzma konečníku). Zde je opět možné pitný nálev nahradit suchým extraktem v kapslích nebo jen tak rozpuštěný v troše teplé vody.


Vlaštovičníková mast
Vezmete: 2/10 prášku sušeného vlaštovičníku, 1/10 lanolinu, 7/10 vazelíny-řádně promíchat. Používá se na rakovinu kůže, mazat 2-3x denně.
Tato mast se dá použít i na léčení mozolů, bradavic, papilomů, kandilomů, lupénky, ekzémů, tuberkulózy kůže.
Pro prevenci rozrůstání nádorů se dá užívat směs vlaštovičníku, měsíčku a kopřivy, ve stejném poměru, dobře rozmělnit a 1 pol.lžíci směsi zalít sklenicí vřelé vody (1/4 l) v termosce. Polovina se vypije ráno nalačno a druhá polovina večer před večeří.


Kdo si nebude dělat vlastní tinkturu nebo připravovat "čajové" nálevy z byliny, může si zakoupit již hotový čínský práškový extrakt Vlaštovičníku zde: https://www.vinaturae.cz/eshop/vyhledav … 8Dn%C3%ADk
Vhodný pro přímé užití z odměrky nebo lžičky, pro plnění do konzumních kapslí nebo experimentálně pro přípravu roztoků pro oplachy kůže.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz