1

Téma: Kratom - návody k použití

Mtragyna speciosa (Kratom):
K maceraci při výrobě lihové tinktury, do čajových sítek nebo konviček pro přípravu výluhů, přípravu bylinných směsí, přípravu obkladů nebo koupelí atd. Jestliže potřebujete Kratom k ryze fytoterapeutickým účelům na vaše potíže, nehrají senzorické vlastnosti jednotlivých odrůd jako je barva, chuť a obchodní název tak zásadní roli ve fytoterapeutickém účinku. Všechny uvedené typy rodu Mitragyna speciosa obsahují klíčové účinné látky mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Rozdílné mohou být koncentrace a poměry obou alkaloidů, na což mohou mít vliv, kromě obchodního názvu, také další faktory, jako např. lokalita růstu, podnebí, genetika, stáří stromu, počasí během vegetace, stáří a kvalita listu, období sklizně, proces sušení, stáří suroviny, podmínky skladování atd. Proto níže uvedená doporučení pro dávkování mohou platit univerzálně pro všechny typy 100% čistých organických drcených listů Mitragyna speciosa.

Příprava nálevu:
Odměřte si požadované množství suroviny. Pro nálev slabšího účinku  2 - 4 gramy, pro nálev středně silného účinku 5 - 8 gramů, pro nálev silného účinku 9 - 15 gramů prášku na šálek 350 - 500ml vody. Povařte 10 až 15 minut. Efektivnější extrakci alkaloidů lze dosáhnout odvarem prášku v mírně kyselém nálevu (do vody se přidá trocha šťávy z citronu). Při zažívacích problémech je vhodné přidat i špetku Máty peprné. Další možností extrakce účinných složek, i když časově náročnější, je extrakce mrazem. Odměřené množství prášku smícháme v džezvě s vodou a vložíme min. na 12 hodin do mrazáku. Poté necháme zmrzlou směs rozmrazit při pokojové teplotě a ohřejeme na sporáku na teplotu mezi 60 - 80°C a dle potřeby dochutíme ovocným sirupem nebo dosladíme medem.

Pro přípravu kvalitního a účinného nálevu nebo odvaru doporučujeme tuto "premium" surovinu: https://www.vinaturae.cz/eshop/byliny/1 … baleni-10g

Tinktura:
Klasickou lihovou tinkturu zcela jistě uvítají konzervativní uživatelé bylinných preparátů. Pro přípravu tinktury z mletého nebo drceného listu stromu Mitragyna speciosa můžeme použít 40% vodku nebo lékařský 60% líh. Zvolíme extrakční poměr 1:5 (jeden objemový díl prášku Kratomu na 5 objemových dílů lihu nebo vodky). Směs prášku a lihu řádně promícháme a uzavřeme do vhodné zavařovací sklenice a umístíme min. na 14 dnů na teplé a tmavé místo. Během doby macerace směs občas zkontrolujeme a protřepeme. Nakonec macerát přefiltrujeme přes jemné nylonové plátno (nebo nylonovou punčochu), poté necháme 1 den odstát zbytkový kal a kapalinu vhodně  uskladníme v tmavé sklenici. Dávkování se volí podle potřeby nebo dle potíží, obvykle 1 - 2 čajové lžičky v jedné dávce.

Pro výrobu lihové tinktury postačuje některý z levnějších kratomů "standard" kvality: https://www.vinaturae.cz/eshop/byliny/2 … baleni-25g

nebo:

https://www.vinaturae.cz/eshop/byliny/2 … baleni-25g

nebo:

https://www.vinaturae.cz/eshop/byliny/2 … baleni-25g



Kratom v kapslích:
Pokud nemáte vlastní návrh, doporučení nebo protokol, užívá se obvykle 1 - 2 kasple v jednom podání.
Plněné kapsle po 500mg - slabší účinek
Plněné kapsle po 800mg - silnější účinek
Kapsle plníme zakázkově kvalitním "premium" kratomem, obvykle odrůdou "Green Borneo" do kapslí po 500mg zde: https://www.vinaturae.cz/eshop/kapsle/1 … 500mg.html

nebo do kapslí po 800mg zde:

https://www.vinaturae.cz/eshop/kapsle/2 … 800mg.html


Extrakce mrazem:
Některé sklizně kratomových listů mají vysoký podíl hořčin a tříslovin. Poznáte to jednoduše. Prášek se velmi špatně spojuje s vodou a žmolkuje. Pokud si uděláte nálev nebo odvar z takového prášku, je značně svíravý a hořký. Vysoký podíl tříslovin v nálevu také snižuje a významně zpomaluje schopnost vstřebávání ostatních účinných bioaktivních složek. Co s tím můžeme udělat? Přírodě neporučíme, smiřme se s tím, že jsou v některé roky takové sklizně. To může způsobovat mnoho faktorů, jako počasí v daném roce, sucho a nedostatečná závlaha, reakce rostlin na okolní vlivy a pod. V tomto případě je vhodný jiný typ přípravy, a to extrakce mrazem. Vezměte si například malou 0,5l PET láhev. Nasypte do ní odměřené množství prášku Kratomu a naplňte láhev studenou vodou. Uzavřete a řádně obsah protřepejte. Nechte ještě tak hodinku až dvě odstát při pokojové teplotě a občas PET láhev protřepejte. Po dvou hodinách vložte uzavřenou PET láhev na 24 hodin do mrazáku. Po uplynutí této doby láhev vytáhněte a nechte při běžné pokojové teplotě zcela rozmrazit. Poté obsah láhve přeceďte do sklenice a podle chuti doslaďte sirupem a je hotovo. Takto připravený macerát má mnohem lepší chuťové vlastnosti, je méně hořký, méně svíravý, protože obsahuje menší podíl rozpuštěných tříslovin, než při přelití horkou vodou nebo při přípravě odvaru.

Komplementární produkty:
Corydalis yanhusuho, Čekanka obecná, Lactuca virosa, Damiána, Mučenka pletní, Damiana, Mučenka pletní.

Písmo svaté, Sirach 38, verš 4: Nejvyšší stvořil ze země léky a rozumný jimi nepohrdá!
Navštivte také náš e-shop