1

Téma: Vaccinium corymbosum (Blue berry) - obsahové látky a účinky

Původ a použití:
Vaccinium corymbosum (Blue berry) nebo také Brusnice chocholičnatá, známá také jako kanadská borůvka je rostlina z čeledi vřesovcovitých. Původem je ze Severní Ameriky a v Evropě zdomácněla pěstováním. Brusnice je trvalka, a jde o keř dorůstající výšky až do 2,5 metru. Listy jsou eliptické nebo vejčité, mají postavení na stonku střídavé a vyskytují se celoročně. Květy v květenství hroznu rostou na stopkách. Barva květu je bílá přes narůžovělou do růžové. Kvete v dubnu a květnu. Plody jsou modré až fialové, jsou větší než plody borůvky a dozrávají průběžně během celého léta.

Obsahové látky:
Kanadská borůvka obsahuje vitamíny, minerální látky a specifické barvivo, tzv. antokyany. Ty mají mimořádně příznivý vliv na lidský organismus. Antokyany zvyšují obranyschopnost, působí proti průjmům, pomáhá při onemocnění cukrovkou a revmatismem jako podpůrná fytoterapie, zlepšuje ostrost zraku, zmírňuje šeroslepost, pomáhá při únavě a nadměrné zátěži očí. Antokyany příznivě působí na kůži poškozenou nadměrným opalováním, zpomalují projevy stárnutí kůže, zpěvňují cévní stěny. Z obsažených vitamínů jsou to vitamín A, B i C, antioxidanty, horčík, vápník, mangan, zinek a mnoho dalších. V lidovém léčitelství se také užívají listy, ze kterých se připravuje chutný a osvěžující macerát.

Dávkování:
Dávkování v množství a frekvenci je individuální záležitost. Toto je třeba osobně vyzkoušet, načerpat informace z důvěryhodných zdrojů nebo se poradit s odborníkem na konkrétní problém, u kterého je Kanadská borůvka indikovaná. Obecně je zlatým pravidlem, pokud nemáte doporučení přímo od odborníka na váš konkrétní problém, že se začíná aplikovat od malých dávek k vyšším a sleduje se jak pozitivní účinek, tak i případné vedlejší účinky. Takto se postupuje po dnech, čili první den se užije jedna dávka pouze jednou ráno. Pokud je všechno v pořádku, druhý den se podává 1 dávka 2x denně, nejlépe ráno a večer. Pokud je všechno v pořádku, může se v tomto dávkování pokračovat v další dny. U Kanadské borůvky dávkování 2x denně postačuje.
Pro účinnou fytoterapii je rozhodujícím faktorem pravidelnost a dostatečně dlouhá doba aplikace. Kanadskou borůvku je možné užívat každý den i po dobu několika měsíců.

Pozitivně ovlivňuje:
• Přispívá k tvorbě kolagenu v oku
• Přispívá k normální činnosti kapilárních cév a žil
• Pomáhá udržovat normální stav žaludeční sliznice a sliznice tenkého střeva
• Přispívá k normálnímu stavu zraku
• Působí jako antioxidant

Produkty plodů Blue Berry můžete zakoupit zde: https://vinaturae.cz

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz