1

Téma: Coleus forskohlii 10:1 extrakt - použití

Rozdíl extraktu 10:1 a extraktu 10% forskolin:
Extrakt 10:1 vyjadřuje poměr - na 1 díl extraktu bylo použito 10 dílů sušené rostliny. Není zde garantovaný, standardizovaný a testovaný obsah forskolinu. Obvykle koreluje s obsahem forskolinu v původní surovině - rostlině. Tam pak záleží na genetice, jak a kde byla rostlina pěstována, jak a kdy byla sklizena, sušena, skladována a zpracována atd. U extraktu s deklarovaným 10% obsahem forskolinu je výrobní proces nastavený tak, aby konečný produkt - standardizovaný extrakt, měl požadovaný - cílový  obsah účinné složky. Výrobní proces u takových extraktů je náročnější jak na požadované množství výchozí suroviny, tak na procesy separace, testování a standardizace.

Příklad užití extraktu 10:1:
Pokud nemáte vlastní návrh, doporučení na míru přímo od odborníka na váš konkrétní problém, pak obecným doporučením může být 1 zarovnaná čajová lžička s extraktem Coleus forskohlii 10:1 s frekvencí dávkování 1x až 3x denně. Pro informaci, jedna zarovnaná čajová lžička s extraktem je dávka cca 1,2g.  Zapíjí se teplou vodou, případně teplým čajem. Běžne se užívá min. 15 minut před jídlem nebo na lačno.

Příklad užití extraktu 10:1 v kapslích:
Pro plněné kapsle 500mg - Pokud nemáte vlastní návrh, doporučení nebo protokol, užívá se v prevenci 1 kapsle 1x  až 2x denně. Ve fytoterapii
1 kapsle  2x až 3x denně.
Pro plněné kapsle 800mg - Pokud nemáte vlastní návrh, doporučení nebo protokol, užívá se v prevenci 1 kapsle 1x  až 2x denně. Ve fytoterapii
1 kapsle 2x až 3x denně.

Jaké kapsle si vybrat?
Kapsle 500mg mohou postačovat senzitivním lidem s tělesnou hmotností do 75kg. Kapsle 800mg jsou vhodné pro lidi s tělesnou hmotností nad 75kg nebo s nižší citlivostí na účinný forskolin.


Individuální fytoterapie u chronických obtíží:
Fytoterapie na míru je alchymie. Poddávkovaná fytoterapie má slabý nebo žádný účinek, předávkovaná fytoterapie může naopak vyvolat nežádoucí, vedlejší nebo opačný efekt. Pokud nemáte doporučení od odborníka na základě osobní konzultace, začínejte s dávkami na spodní hranici obecného doporučení pro vaši tělesnou hmotnost s nejnižší frekvencí dávkování. Vyhodnocení účinnosti fytoterapie provádějte každý týden a podle subjektivního účinku. Podle potřeby pak frekvenci dávkování a množství byliny v dávce vhodně upravte. V první fázi se upravuje frekvence dávkování. Teprve když dosáhnete maximální, obecně doporučené frekvece dávek (např. 3x denně), můžete začít s druhou fází, což  je úprava množství byliny nebo extraktu v dávce ( např. změna z 1200mg na 1500mg extraktu v jedné dávce).

Pro dosažení dobrých výsledků je třeba byliny a bylinné produkty užívat dlouhodobě a pravidelně s funkčně navrženými dávkami.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz