1

Téma: Bacopa monniera (Brahmi) - účinky a použití

Původ a použití:
Rostlina Bacopa monnieri (nebo také Brahmi) je trvalka s plazivými stonky, která je původní v mokřadech jižní a východní Indie. Je také běžně rozšířená v Austrálii, Evropě, Africe, Asii a Severní a Jižní Americe. Je známá také pod názvy jako vodní hyzop, tymiánolistá gratiola, bylina milosti nebo také indický penízek. Bacopa monnieri byla využívána v ájurvédě a je známá pro své pozitivní účinky na paměť a soustředění. V ajurvédské medicíně se nazývá také jako Brahmi. Je to podle hinduistického déva Brahma, který je na artefaktech zobrazovaný se čtyřmi hlavami. Použití Bacopa monnieri v přírodní medicíně přesahuje více než 3000 let. Vědecké výzkumy ve 20. století n.l. probíhaly bezmála 30let na dobrovolnících a prokázaly účinky výrazného zlepšení paměti, učení a reakčních schopností. Bacopa v závislosti na užité dávce zvyšuje syntézu bílkovin v hipokampu, oblasti mozku důležité pro dlouhodobou paměť. V případě stresového zatížení organismu či v období spojeného s nedostatkem spánku Bacopa snižuje koncentrace glutamátu a zvyšuje hladinu serotoninu a GABA neurotransmiterů v mozku. Tato vlastnost Brahmi dokáže snižovat pocity úzkosti a psychického vyčerpání. Bacopa má také významné antioxidační vlastnosti. Pozitivní účinky byly zaznamenané při léčbě syndromu dráždivého tračníku. Účinné látky v Brahmi jsou označované jako tzv. bakosidy. Tyto látky mají pozitivní účinky na mozek a řadí se mezi glykosaponiny s nootropními a vazodilatačními účinky. Nootropika pomáhají zlepšovat zásobování mozku kyslíkem a vazodilatační látky rozšiřují cévy. Při současném užívání jiných nootropních přípravků je nutné dávat pozor na dávkování. Při předávkování nebo v interakci s jinými nootropiky se může objevit excitace, podrážděnost a nespavost.

Pozitivně ovlivňuje:
• Podporuje funkce mozku, může stimulovat paměť a kognitivní funkce díky obsahu látek zvaných bacosidy
• Obsahuje silné antioxidanty, které mohou chránit buňky před poškozením volnými radikály
• Má protizánětlivé účinky, snižuje zánět tím, že potlačuje uvolňování prozánětlivých cytokinů
• Může pomoci snižovat příznaky poruchy pozornosti
• Má potenciál pomáhat v prevenci úzkosti a stresu
• Může pomoci snižovat hladiny krevního tlaku
• V prevenci může mít protinádorové  účinky

Produkty z Bacopa monniera můžete zakoupit zde: https://vinaturae.cz

Užití extraktu Bacopa monniera:
Pokud  nemáte jiné doporučení nebo protokol, užívá se v prevenci 1 zarovnaná čajová lžička s extraktem 20:1 Bacopa manniera  1x denně, nejlépe  ráno. V náročnějším období adaptace nebo ve fytoterapii lze užívat 1 zarovnanou čajovou lžičku 2x denně, nejlépe ráno a v poledne.

Užití extraktu Brahmi v plněných kapslích 600mg:
Pokud  nemáte jiné doporučení nebo protokol, užívá se v prevenci 1 - 2 kapsle 1x denně, nejlépe ráno. V náročnějším  období adaptace nebo ve fytoterapii lze užívat 1 - 2 kapsle  2x denně, nejlépe ráno a v poledne.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz