1

Téma: Cha de bugre - návody a použití

Co je Cha de bugre?
Cha de bugre (latinsky Cordia salicifola) je strom, který dorůstá výšky 8-12 metrů s kmenem o průměru 30-40 cm. Plodí červené ovoce připomínající kávové zrno. Popularitu si Cordia salicifolia získává především jako stimulant CNS. Je součástí mnoha doplňků na podporu hubnutí nebo v bodybuildingu. Dokáže silně nabudit unavený nebo oslabený organismus. V období festivalů v Brazílii se vaří z Cha de Bugre čaj ve velkých sudech, aby si lidé udrželi energii po celou noc. Kromě přírodního kofeinu obsahuje mnoho minerálů, draslík, alantoin a alantoidní kyseliny. Díky stimulačnímu působení a dodání pocitu energie může až o několik hodin oddálit potřebu spánku.


Příprava silně povzbudivého nápoje:
Na jeden šálek 350ml - 500ml nápoje použijte 15g - 25g prášku mletého listu. Nápoj připravíme v hrnci na sporáku. Do studené vody přidejte trochy šťávy z citrónu, nasypte mletý list Cha de bugre, zamíchejte a uveďte do varu. Nechte cca 3 minuty povařit a pak odstavte ze sporáku a nechte dalších 10 minut za občasného promíchání odstát. Poté nápoj sceďte přes vhodné sítko. Vhodné je osladit medem nebo třtinovým cukrem a dochutit ovocným sirupem. Odvar lze připravit ve směsi s jiným bylinami. Například s Yerba maté, pro dochucení pak s mátou, citronovou trávou, boldem apod. Nápoj dokáže nahradit velmi silnou kávu s mnohem delším stimulačním účinkem. Stimulačním účinek může trvat až 4 hodiny, proto nápoj nepijte před spaním. Vhodný je nejen na karnevaly a párty, ale také pro studenty nebo pro sportovce.

Cha de bugre ve fytoterapii:
Mletý list na prášek je možné naplnit do kapslí velikosti 00 a užívat jako doplněk stravy nebo ve fytoterapii. Jako doplně stravy je možné užívat 1 až 2 kapsle 1x až 2x denně pro povzbuzení organismu, pro energetizaci a doplnění látek, které zlepšují funkci našeho metabolismu. Ve fytoterapii je Cha de bugre doporučováno jako náhrada za rostlinu Sida cordifolia nebo Sida acuta. Má totiž, co se týká stimulace organismu, velmi podobný fytoterapeutický účinek. Potlačuje příznaky fyzického vyčerpání, viróz a chronických bakteriálních infekcí. Pokud trpíte na herpes, Cha de bugre snižuje invazivní tendence tohoto rezidentního viru, zvláště pak při oslabení organismu.

Komplementární produkty:
Hordenine, Arginine, Yerba maté, Guarana, Tyrosine, LPA, Dendrobium nobile, DMAE, Vitamin C, Maral (Leuzea) atd.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz