1

Téma: Kava kava mletý kořen - dávkování

Příklad užití ve fytoterapii: Mletý kořen se užívá přímo z čajové lžíčky a zapíjí teplou vodou nebo teplým mlékem. Takto se užívá jedna zarovnaná čajová lžička s mletým kořenem 1x až 3x denně nebo dle potřeby.

Příklad užití plněných kapslích po 400mg s mletým kořenem Kava kava ve fytoterapii:
Pokud nemáte vlastní představu jak mletý kořen v kapslích užívat, pak je možné dávkovat 1 - 3 kapsle v jedné dávce (podle síly požadovaného účinku). Užívá se dle potřeby.



Klidné nervy a lepší spánek: Receptem je mléčný nápoj pro jednu osobu. Do mixéru přidáme 3 dcl teplého plnotučného mléka. Do mléka nasypeme 3 - 8g (podle požadové síly účinku) mletého kořene Kava kava. Pro dochucení přidáme jednu  polévkovou lžíci medu  - není však podmínkou. Kreativitě se meze nekladou a pro případné ochucení nápoje je možné přidat oblíbenou aroma-esenci (např. vanilku)  nebo půlku čajové lžičky kurkumy, skořice nebo jiného koření pro dochucení. Směs necháme rozmixovat  na 1 - 2 minuty v mixéru. Poté scedíme přes sítko. Pije se pomalu a po doušcích. Relaxační účinek nápoje nastupuje během pití velmi rychle. Pro lepší kontrolu účinku je vhodné takto připravený nápoj popíjet pomalu. Případný zbytek nápoje lze uchovat v lednici do druhého dne a opět aplikovat například před spaním.


Odborné zdroje uvádějí: Piper methysticum (jinak také Yangona nebo slengově Kava Kava) je bylina původem z ostrovů v jižním Pacifiku. Látky obsažené v kořenu byly používané v některých kulturách ke zbavování stresu, úzkosti, svalového napětí, nespavosti a bolesti. Obecně řečeno - jde o silný přírodní relaxant jako v Evropě dobře známý Kozlík lékařský nebo Chmel otáčivý. Kultury v jižním Pacifiku z mletého kořene připravují speciální ceremoniální nápoj, který je součástí jejich kultury. Z kořene rostliny byly izolovány látky zvané kavalactony. Jsou v kořenu zastoupeny v různých poměrech těmito alkaloidy: kawain, methysticin, demethoxy-yangonin, dihydrokawain, dihydomethysicin a yongonin.

Z nedávné historie: Poté, co v roce 2015 zpustošila ostrov Vanuatu tropická bouře PAM, klesla produkce této suroviny na jednu třetinu, což zapříčinilo růst její ceny téměř na dvojnásobek. Do dneška se ostrov Vanuatu z této nedávné přírodní katastrofy zcela nevzpamatoval a kvalitní Kava kava z ostrova Vanuatu se tak stala celosvětově vzácnou komoditou. 

Podobné s: Kozlík lékařský, GABA, Chmel otáčivý, Modrý leknín, Damiána. Mučenka pletní, Meduňka lékařská, Lactuca virosa, Mitragyna speciosa.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz