1

Téma: Sceletium tortuosum (Kanna) - fermentované nebo nefermentované?

Kanna (Sceletium tortuosum) je rostlina známá tím, že moduluje náladu, potlačuje úzkost, snižuje stres a napětí a potlačuje chuť k jídlu. Vhodná je také při odvykání kouření tabáku, jelikož snižuje bažení po nikotinu. Při odvykání kouření lze malé dávky Kanny používat jako substituci několikrát, až 7x denně.
Při mírných dávkách může Kanna vyvolat euforii se stimulačním účinkem. Tento efekt působení je možné potencovat při užití společně s kávou. Vyšší dávky naopak vedou k sedaci a relaxaci, zvláště v kombinaci se zeleným čajem, Damiánou nebo CBD produkty.

Na trhu se můžete setkat se dvěma druhy zpracování Kanny. Fermentovaná a nefermentovaná herba. Nabízí se otázka, která je lepší?

Odpověď zní: Záleží na tom, která vám bude více vyhovovat nebo chutnat. Vyzkoušejte a porovnejte oboje a uvidíte.

Co obnáší proces fermentace a jaké změny při tomto procesu v organické surovině probíhají se můžete dočíst zde:  https://cs.wikipedia.org/wiki/Kvašení

Co se týká rostliny Sceletium tortuosum, procesem fermentace se snižuje podíl kyseliny šťavelové ve finálním produktu. To je pozitivní jev zvláště pro spotřebitele, kteří mají sklon nebo genetické předpoklady k tvorbě ledvinových kamínků. Pro tyto spotřebile je to asi jasná volba, kterou surovinu si vyberou bez ohledu na další faktory.

Fermentace je biotechnologický proces, při němž se organické látky (nejčastěji sacharidy) postupně přeměňují za účasti mikrobiálních enzymů (fermentů) na jednodušší, energeticky chudší látky. U léčivých bylin je s procesem fermentace spojená i změna synergie bioaktivity. Tyto rozdíly bioaktivity může každý člověk vnímat subjektivně odlišně. Významným rozdílem mezi fermentovanou a nefermentovanou Kannou je změna senzorických vlastností (změna barvy, chutě a aromatu).

Zkušenosti uživatelů:
Podle empirických poznatků je fermentovaná Kanna nejvíce chválená kuřáky, kteří ji kouří ve směsi s tabákem, jinými bylinami nebo inhalují pomocí vaporizérů. Fermentace, podobně jako u tabáku, zlepšuje a zvýrazňuje chuťové vlastnosti Kanny.

U konzumentů per os je účinek fermentované Kanny popisovaný jako méně razantní, spíše relaxační až meditativní. Doba působení je delší. Naopak účinek nefermentované Kanny je popisovaný jako více intenzivní, euforizující a stimulační a doba působení je kratší. U nefermentované Kanny je více znatelný účinek potlačení hladu a žízně. Na přípravu čajů je možné volit obě formy zpracování, ovšem u nefermentované Kanny počítejte s méně výraznou chutí. Ovšem nelze tyto empirické poznatky nějak zobecňovat. Mohou však sloužit jako určité vodítko proto, kterou formu zpracování Kanny si zvolit pro vlastní individuální potřebu.  Ale jak už bylo psáno výše, vhodné je vyzkoušet obě varianty a zvolit si podle vlastní zkušenosti.

Vyberte si z naší nabídky šlechtěných kultivarů pěstovaných v tropické Jižní Africe s vysokým obsahem účinných alkaloidů: https://www.vinaturae.cz/eshop/vyhledav … mp;s=kanna

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz