1 Naposledy upravil: Homo Alchemicus (20.08.2014 08:43:00)

Téma: Sceletium tortuosum - fytoterapie

Sceletium tortuosum je obecně považováno za přírodní alternativu léků na bázi SSRI, což jsou klinické léky na úzkostné poruchy, panické ataky, dlouhodobý smutek, demotivaci, stavy vyhoření, či lehké depresivní epizody atd.

Protože je Sceletium tortuosum zjednodušeně řečeno přírodní, tudíž i "méně selektivní" inhibitor zpětného vychytávání serotoninu, může někomu vyhovovat více, někomu méně, někdo jej nemusí snášet vůbec, ovšem pokud Sceletium někdo snáší velmi dobře, pak účinek subjektivního pocitu zlepšení nálady  přichází již první den po první aplikaci. To je hlavní rozdíl mezi Třezalkou tečkovanou - v Evropě asi nejvíce používanou alternativou, která je ve většině případů  relativně dobře snášena bez pozorovatelných vedlejších účinků, ovšem její účinek nastupuje pozvolna a je patrný při pravidelném užívání po 5-ti a více dnech. 

Proto zde uvedu několik tipů, jak fytoterapii se Sceletium tortuosoum provádět:

- Předpokladem je, že Sceletium tortuosum je jedinou volbou na výše uvedené obtíže, tzn. že se neužívá jako další doplněk k již předepsaným klinickým AD. Znamená to hlavně, že se k tomu nesmí užívat žádné jiné léky podobného účinku, dále pak se k tomu nesmí užívat léky na bázi IMAO, byliny jako jsou Třezalka tečkovaná nebo Griffonia (5-HTP), L-Tryptofan apod.

- Pokud se rozhodnete zkusit fytoterapii s touto bylinou, pak je nutné dodržet pravidelné denní užívání po dobu minimálně 1 měsíce, aby jste mohli posoudit účinek. Nemusíte mít obavy, tato bylina není návyková a lze ji kdykoliv okamžitě vysadit bez nutnosti snižování dávek. Pokud po 1 měsíci užívání usoudíte, že vám zcela dobře pomáhá, pak můžete v užívání pokračovat a máte vyhráno :-).
Pokud do 1 měsíce nepocítíte zlepšení stavu a nebo budou přetrvávat některé z nežádoucích nebo pro vás nepříjemných účinků, bylinu vysaďte a navštivte svého nebo jiného odborného lékaře. Zde bude pravděpodobně nutné užití léků s vyšší selektivitou účinku, případně vaše obtíže řešit jinak.

- Vždy začínejte s menšími  "zkušebními" dávkami, aby jste zjistili, jak na Sceletium budete reagovat a jak jste citlivý na obsažené alkaloidy.

- Obecně se doporučuje u mleté byliny na prášek u našeho šlechtěného kultivaru Sceletium tortuosum začít s dávkováním od 100mg do 300mg denně (přesnou a vyhovující dávku je nutno vyzkoušet), a to buď ráno nebo večer - podle toho, jak bezprostřední účinek budete vnímat. Pokud by někdo po užití pociťoval malátnost, zvolí k užívání večer, pokud by někdo pociťoval stimulaci, pak je lepší užívat denně každé ráno po jídle. Pokud se bylina užívá v optimálních dávkách, neměli byste pociťovat žádné zvlášť nepříjemné vedlejší účinky. Jestliže však nastanou, pak jste hodně citlivý na obsažené alkaloidy a je vhodné denní dávky snížit. 

- Jestliže se rozhodnete pro bylinný extrakt  Sceletium tortuosum 20:1
pak je vhodné začínat s dávkou od 500mg. Extrakt totiž nebývá zdaleka tak silný, než náš šlechtěný kultivar.  Z empirických zkušeností je extrakt vhodnější právě pro osoby, které jsou hodně citlivé na silné účinky šlechtěné mleté byliny.

Aktuální produkty s bylinou Sceletium tortuosum naleznete zde: https://www.vinaturae.cz/eshop/vyhledav … =sceletium

Sceletium tortuosum má také své vedlejší účinky, ostatně jako všechno, co reálně nějak funguje. Pro někoho mohou být méně, pro někoho více znatelné a akceptovatelné, proto je s tím třeba počítat. Při pravidelném užívání by však měly do 7 až 10 dnů ustoupit do pozadí a měl by převážit pozitivní účinek na celkový psychický stav. Pokud se tak však nestane ani při optimalizaci denních dávek, pak je vhodné fytoterapii přerušit nebo ukončit a vydat se k lékaři, aby posoudil váš zdravotní stav.

Nevýhody Sceletium tortuosum oproti klinickým AD:
- méně selektivní účinek nemusí vyhovovat každému, vyšší dávky mohou vyvolávat malátnost či pocity mírného omámení nebo naopak stimulaci a euforii, časté zívání, zvýšené pocení - tyto stavy obvykle trvají dvě až tři hodiny po užití. Jak psáno výše, je možné je zkusit eliminovat snížením jednorázových dávek.

Výhody Sceletium tortuosum oproti klinickým AD-SSRI:
- lze vysadit okamžitě při ukončení fytoterapie - není třeba postupné snižování dávek
- velká část lidí, kteří dříve užívali léky typu SSRI na předpis popisují u Sceletium tortuosum mnohem méně nežádoucích nebo vedlejších účinků  -neobjevují se časté návaly horka a nadměrné pocení při mírné fyzické zátěži atd.
- je možné užívat jen jednorázově nebo krátkodobě v případech potřeby okamžitého zlepšení nálady, kompenzace vyšší stresové zátěže, potlačení negativních myšlenek, demotivace, pocitu vyhoření atd.
- nezpůsobuje sexuální dysfunkce a ztrátu libida (zvláště u mužů), pokud ano, tak jen krátkodobě nebo zanedbatelně
- má menší vliv na inhibici emočních prožitků
- při optimalizaci individuálních dávek je Sceletium  tortuosum ve většině případů fytoterapie velmi dobře snášeno
- volně prodejné - možnost diskrétní svépomoci bez nutnosti návštěvy odborného lékaře

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz

2

Re: Sceletium tortuosum - fytoterapie

kdyz je to tak dobre jak pisete tak proc to nemaji v lekarnach? jakesi podobne prasky na zurivost mam od doktora, to je parada az tak se dvema pivyy a jednim tuzemakem metylfree:-)))