1 Naposledy upravil: Homo Alchemicus (24.09.2014 23:21:35)

Téma: Damiana provoní váš byt, příjemně uvolní a pomáhá dobrému spánku

Damianu si ještě pamatuji, jak se v roce 2001 velmi špatně sháněla a nikdo ji neznal. V celé ČR ji v té době prodávaly snad jen dvě bylinkářství, alespoň tak se dala pohodlně sehnat přes Internet. Byla to v první řadě cizokrajná zelina, v našich končinách bez tradice a proto zahalena mnoha mýty a pověrami. Tradovalo se, že má omamné účinky podobné konopí, že se kouří jako náhražka konopí, že někde v Mexiku ji ženy popíjejí jako bylinné afrodisiakální likéry a po nocích pak zcela svolné nahánějí osamělé muže. Také jsem se někde dočetl, že Damiana není dobrá pro játra, a že by se neměla užívat dlouhodobě . Prostě klasický příklad evropské paniky z bylin, které zde nemají tradici a pochází z oblastí plné indiánů a divoce rostoucí Koky. Dnes už je situace jiná, Damianu si sice na zahrádce v našem podnebním pásmu nevypěstujete, ale podobně jako Guarana nebo Zázvor v Evropě již zdomácněla, a stala se ověřenou a zdravotně nezávadnou dovozovou potravinou.

K čemu je tedy odvar nebo čaj z Damiany dobrý? Tak v první řadě má velmi příjemnou chuť a intenzívně příjemně voní. Lépe než odvar je dobré připravit si čaj, aby se dlouhým varem neodpařily účinné, lehce omamné aromatické silice. Postačuje nechat trochu tohoto cizokrajného býlí projít krátkým varem a poté pod pokličkou asi 15 minut odstát a teprve potom scedit. Čaj se připravuje z nadzemních částí rostliny a povětšinou je k dostání jako směs drcené natě s listy.

Recept na čaj, který dodá dobrou náladu, pocit relaxace, uklidní, podpoří usínání, pomůže chuti k jídlu a podpoří tak i dobré trávení je následující:
Nechť je v hrnci na sporáku cca 0,5 litru studené vody do kterého se přidá jedna vrchovatá polévková lžíce s drcenou sušinou Damiany.
Takto se nechá obsah hrnce přivést k varu, řádně lžící zamíchá, povaří maximálně půl minuty a odstaví z ploténky a přikryje pokličkou. 15 minut necháte v klidu spočinout a poté scedíte do šálku. Pro podporu trávení pijte neslazené, pro pocit relaxace a uklidnění vhodné dosladit dle vlastní chuti kvalitním medem nebo třtinovým cukrem. Pokud jste milovník citrusových plodů, lze přidat i plátek limetky.

Další cizokrajné byliny s podobně silným relaxačním účinkem jako má Damiana jsou například Kava Kava nebo Mitragyna speciosa, ovšem ty nejsou tak voňavé a chutné pro samotný požitek z popíjení dobrého moku. Alchymisté pak mohou vyzkoušet různé varianty směsí z relaxačních bylin pro přípravu odvarů či čajů, po kterých by se dobře usínalo a výživně spalo.

Jako výborný bylinný čaj před spaním je vhodná směs sušiny Damiany a Mučenky pletní v poměru 1:1. Čaj lze připravit obdobně, jak výše uvedeno jest. Popíjí se pozvolna, teplý, nikoliv však horký.

Čaj z Damiany je vhodný i pro zahánění podzimních depek :-) Možná je i kombinace s Meduňkou.
Produkty s Damiánou naleznete zde:
https://www.vinaturae.cz/eshop/vyhledav … ;s=damiana

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz