1 Naposledy upravil: Homo Alchemicus (10.04.2015 14:08:27)

Téma: Kava Kava mletý kořen Vanuatu na úzkost

Jak tedy na to?

1. Pokud se rozhodnete zkusit na Vaše potíže s úzkostí a vnitřním napětím Kavu Kavu, tak je třeba, aby jste nebrali současně s tím žádná jiná léčiva třídy psychofarmaka. Pokud nechcete, aby Vám bylo špatně, pak se vyvarujte kombinace Kavy Kavy a alkoholu. Také je dobré vzít na vědomí, že byliny obecně a různé návody k jejich použití nejsou schválenou náhradou konvenční zdravotní péče. Za samoléčbu a individuální fytoterapii si zodpovídá každý sám. Pokud tuto zodpovědnost někdo není schopen přijmout, korektním řešením je pak návštěva odborného lékaře.

2. Nečekejte stejný efekt účinku, jak jej znáte u klinických léků. Byliny nejsou klinické léky a jejich mechanismus účinku je jemnější a přirozenější - byliny zachovávají harmonii života, "neznásilňují" tolik organismus, jako uměle vyvinutá léčiva.  Západoevropská moderní civilizace už žije jinak, než žili naši předkové, kteří se léčili pouze bylinami. Naší předkové měli na vše více času, trpělivost a více pokory. Jistotu uzdravení z mnoha nemocí nepovažovali za samozřejmost, tak jako my, díky moderní medicíně.  Ovšem má to i své stinné stránky. Konzumací klinických syntetických léčiv jsme si navykli na okamžitou úlevu, kterou automaticky očekáváme, když polkneme nějakou tabletku, o níž vlastně nic nevíme.  Bolí vás záda, svaly, klouby, zuby, nebo hlava, lupnete tabletku a do 10 minut jste opět "ready". Kdepak vyležet virózu nebo chřipku, peníze jsou na prvním místě a tak nějaká taková tabletka pro rychlou úlevu bodne. Tyto syntetické léky působí na bázi symptomatické léčby - podporují trendy dnešní uspěchané doby. Není čas vyležet v posteli chřipku, není čas řešit příčiny problémů bolestí, úzkostí či depresí. Proto se vyvíjí léky fungující tak, že oklamou tělo i mysl a dočasně pomohou zapomenout - pro všechen ten spěch a honbou za penězi  - na naše všemožná trápení - rychlé a pohodlné dokud tělo neřekne "dost" a nestane se něco mnohem horšího z  dlouhodobě kumulovaných a potlačovaných potíží, přechozených nemocí nebo nedostatku odpočinku. Ale dost už filozofování... zpět ke Kořenu ;-)

3. U fytoterapie a léčby bylinami je důležitá důvěra, vůle a trpělivost. Všechno má svůj čas, a pokud chceme něco uspěchat, ošidíme hlavně sami sebe. Zajímavý je i duchovní rozměr, jak ke zdravotním problémům člověka a prevenci přistupují peruánští šamani. Ve zkratce asi takto: "Negativní myšlení podněcuje všemožné nemoci, zlé myšlenky, špatné úmysly a činy urychlují stárnutí, oslabují tělo i ducha, naopak dobré skutky, práce na udržení dobrých vztahů v rodině a mezi blízkými, láska k ostatním a umění se radovat z maličkostí udržují mládí a prodlužují život. Jeli vaše mysl čistá a pozitivní, žádná nemoc se v těle neuchytí."
Něco na tom asi bude :-)

4. Úzkost, stres, napětí má mnoho příčin - vnějších i vnitřních faktorů a jejich kombinace. Může se objevovat občas na základě nějakých životních událostí, což je přirozené. Horší případ nastane, pokud je to na základě každodenních podnětů.  Dost často je vnitřní napětí a dlouhodobý stres doprovázený bolestmi zad v bederní části nebo v šíji či bolestmi hlavy. Kava Kava vám může do jisté míry pomoct ulevit. Ovšem nevyřeší nebo neodstraní příčiny těchto potíží. Pokud se úzkost opakuje často nebo denně, je vhodné začít hledat příčiny a ty řešit. Nebylo by moudré pomáhat si jen dlouhodobým užíváním Kava Kava popř. různých léků na úzkost nebo v tom horším případě alkoholem. 


5. Kde sehnat kvalitní surovinu? Zde je odkaz na organický mletý kořen Kava Kava přímo od přítele z farmy na Vanuatu:
https://www.vinaturae.cz/eshop/vyhledav … amp;s=kava


A tady už je příklad fytoterapie s mletým kořenem Kava Kava proti úzkosti, stresu a vnitřnímu napětí:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V případě potíží začít s dávkou jedné vrchovaté čajové lžičky s mletým kořenem.

Mletá Kava Kava se nechá v ústech alespoň 1 minutu, nejlépe 3 minuty působit - převalovat jazykem ve směsi s douškem teplé vody.
Ideální je, aby před polknutím sousta směsi Kavy, slin a vody trnul jazyk a ústní sliznice byla patrně znecitlivěná.
Takto "připravené" kašovité sousto se polkne a zapije minimálně 2 dcl teplé vody.
Komu nevyhovuje zemitá chuť Kavy Kavy na jeho mlsný jazýček, může dávku suché mleté Kavy ihned zapít bez výše popisovaného převalování sousta v ústech.
Účinek bude ale slabší, vynechá tak celkem důležitou enzymatickou hydrolýzu slinami a částečné vstřebání kavalactonů ústní sliznicí a tím i rychlejší nástup účinku.. 
Úleva od akutní úzkosti by se měla dostavit do 15 minut.
Pokud se tak nestane, pak je třeba užít ještě jednu čajovou lžičku s mletým kořenem a postupovat stejně jako u první lžičky.
Jestliže bude účinek úlevy již znatelný, pak bude lepší v příštích aplikacích dávek vzít hned 2 čajové lžičky bezprostředně po sobě. 
Další navyšování jednorázových dávek už není příliš efektivní, může to vyvolat spíše nežádoucí efekty jako je malátnost,
ospalost či závratě. Denně nebrat víc, jak 4 čajové lžičky mletého kořene Kavy rozložených do 2 až  4 dávek . Toto je možné považovat za denní fytoterapeutické maximum s mletým kořenem Kava Kava.


Toto dávkování není striktní předpis. Jde spíše o postup aplikace. Indikace, dávky, četnost dávek a doba užívání jsou další věci. Každý jsme jinak citlivý a jinak reagujeme. Někomu může postačovat jen půlka čajové lžičky k úlevě, jinému zase dvě čajové lžičky s mletým  kořenem. Zlatým pravidlem je, pokud nemáte zkušenost nebo přesně nevíte - a to platí u všech bylin, že se začíná od malých dávek a podle účinku se dávkování upraví. Také je dobré mít na vědomí, že léčivé rostliny ovlivňují přirozenou biochemii organismu, a proto by se neměly užívat dlouhodobě či trvale. Ovšem na druhou stranu není třeba propadat zbytečné panice, pokud se léčivými rostlinami neživíte denně jako potravou a nepožíváte je jako zeleninové saláty k obědu a večeři. Byliny užívané v rozumném množství po omezeně dlouhou dobu zcela určitě nikomu neublíží. Příroda je moudrá více než si myslíme. Jedna a tatáž bylina vám může v určitém období velmi dobře pomoci harmonizovat vnitřní nerovnováhu, stává se tím správným synergickým faktorem a vy cítíte, že právě tato bylina vás postavila na nohy a přesně tohle jste teď potřebovali. Ovšem jindy může stejná bylina zapůsobit naprosto opačně - narušit vnitřní rovnováhu nebo ještě více "rozkolísat" disharmonický stav a vy se můžete dočasně cítit ještě více mizerně než-li před tím. V tom je právě ten fígl - vědět, co právě teď potřebujete, aby vás to zharmonizovalo. A tím správným klíčem nemusí být vždycky jen byliny ;-)


Mýty a pověry o Kava Kava:
Hepatotoxicita -  Klinicky prováděné výzkumy od roku 2004 do roku 2009 nic takového o kořenu Kava Kava nepotvrdily.

Návykovost - Zatím neexistuje žádný doložený případ člověka, který by trpěl patologickou závislostí na kořenu Kava Kava.

Nebezpečnost - Velmi vděčné téma politiků a médií pro vytváření hypotéz nebo konspiračních teorií. Prakticky každá bylina může být při nadužívání nějak nebezpečná. Pravidlo "všeho s mírou" ještě nikoho nikdy nezabilo.

Závěr:
Kava Kava je velmi často v populárně-vědecké  literatuře popisována jako rituální omamná rostlina, která je v některých kulturách v oblasti jižního Pacifiku užívána k navození dobré nálady a lehkého euforického opojení, podobně jako v naši západní kultuře užíváme alkohol, zvláště pak víno nebo pivo. Rozdíl je v tom, že alkohol obecně nelze považovat za léčivý prostředek na úzkost, protože v těchto případech vede jeho pravidelné užívání k patologické závislosti a poškození mozku. Dnes už se sice mluví o tom, že malá sklenka červeného vína večer před spaním může být vděčnou prevencí kardiovaskulárních chorob, ale jak už jsem psal, každý jsme jiný - co jednomu pomáhá, druhému může škodit. Kava Kava návyková není, a přitom dokáže navodit podobný relaxační účinek jako zmiňovaný alkohol, takže je podstatně pro tento účel bezpečnější. Pokud i přesto máte stále obavy zkusit nějakou "neznámou bylinku" z jižního Pacifiku, pak je možné zvolit známější alternativu s podobným relaxačním účinkem, kterou je zcela jistě v Evropě již zdomácnělá bylina zvaná Damiana (latinsky Turnera diffusa). 
Rychlý odkaz k Damianě a dalším informacím přímo do e-shopu zde:
https://www.vinaturae.cz/eshop/vyhledav … ;s=damiana

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz

2

Re: Kava Kava mletý kořen Vanuatu na úzkost

tohle je silene, tak to se radeji vecer poradne vozeru a jsem klidnej jak beranek az do rana.... he he :-)))