1

Téma: Alergie

Pylové alergie - ochrana
====================
Proti alergii na pyl se často doporučuje olejová ochrana. Před odchodem z bytu potřeme nosní sliznici borovou vazelínou, heřmánkovým nebo jiným olejem, případně jen olejem stolním. Jsou-li sliznice takto ochráněny, zachytí se na nich velká část pylu. Po vyčištění nosní dutiny lze potírání několikrát denně opakovat.

Strava a dieta
===============
Při alergiích je vhodné upravit stravovací návyky a vyhýbat se potravinám, které přispívají ke zvýšené produkci histaminu nebo jsou jinak dráždivé. Při bouřlivých histaminových reakcích neznámého původu je vhodné okamžitě zahájit významná a trvalá dietní opatření. Minimalizovat sladká jídla a slazené nápoje, vyřadit z jídelníčku pečivo, nejíst moučníky, dorty, zákusky, mléčné čokolády, omezit mléčné výrobky.  Úprava stravy, zbavnení se přebytečné nadvády, více pohybu a dobře navržená dieta výrazně zlepší celkový zdravotní stav včetně zvýšené reaktivity na alergeny. Stravou a životosprávou je dobré začít, jinak se nedoberete žádného kloudného výsledku. Nepít příliš alkohol, nekouřit, omezit i nadměrné pití kávy. Z jídelníčku je dobré vynechat nebo omezit  jahody, citrusy, ananas, kiwi, omezit mléko, nejíst potraviny s přídatnými látkami jako je  glutamát, benzoát, azobarviva, sulfidy, nitridy atd. Na internetu najdete kupu návodů, jaké potraviny jíst pro vytvoření zásaditého prostředí v organismu. Velmi účinné pro zlepšení celkového zdraví jsou také ketogenní diety. V některých případech (například kožní exémy, svědění kůže) nemusí být příčinou reakce vnější alergen, ale může jít o psychosomatické reakce organismu na stres, vysokou zátěž a životní události, které nejste schopni aktuálně vyřešit bez větších obětí.

Bylinná směs na čaj
=================
Čístící bylinná směs s protizánětlivým účinkem jako podpůrná terapie při sezónních alergiích - pije se 3x denně:
Kořen nátržníku, list kopřivy, nať Třezalky.

Pro astmatiky je vhodný odvar z oddenku bylinky Prvosenky jarní (obsahuje - kyselina primulová, glykosidy jako primverin a primulaverin, silice, pyrokatechinové taniny, škrob, cukr, volemit a další látky). Lze přidat i trochu Šalvěje lékařské a plodu Anýzu. Další rostlinou proti astmatu nebo na kožní alergie je Grindelie.

Na alergickou rýmu může pomoci nálev směsí bylin z květu heřmánku, plodu šípku, natě truskavce, natě řepíku, plodu fenyklu, listu jitrocele a listu proskurníku.

Samozřejmě existují mnohem účinnější byliny, které inhibují histaminové receptory nebo snižují produkci histaminu, ovšem většina z nich jsou mírně jedovaté nebo jedovaté a je třeba s jejich používáním postupovat obezřetně a mít určité znalosti.
Například: Violka rolní, Mrštnoplod malolistý (pilokarpin), kůra Štítosemenek obsahující indolové alkaloidy, sušený květ Vlčího máku atd.

Nejlepší je nechat si bylinný čaj nebo preparát navrhnout přímo na míru od zkušeného fytoterapeuta při osobním setkání na základě posouzení  celkové zdravotní anamnézy. Údajně na alergie funguje také akupunktura praktikovaná zkušenými čínskými lékaři nebo jejich českými žáky.

Jak efektivně potlačovat alergický zánět přírodní látkou?

Kyselina boswelová
================
Kyselina boswelová - přírodní látka s účinky podobnými chemickým kortikoidům, ovšem bez nežádoucích účinků, které kortikoidy při dlouhodobém užívání mají. Získává se z pryskyřice Kadidlovníku (Boswellia serrata). Pomáhá ke snižování příznaků alergických reakcí a při zánětlivých onemocněních.
Formou obkladu (silnější roztok)  nebo sprej nebo kapky do nosu proti alergickému zánětu dutin (zde stačí slabší roztok, špetka extraktu na 10ml převařené vody a uchovat v lednici v lahvičce od nosních kapek s kapátkem nebo rozstřikovačem.

Kyselina boswelová zastavuje zánětlivé procesy, pomáhá při astmatu (užívat vnitřně kapsle, inhalace roztoku prášku extraktu v převařené vodě z ultrazvukového inhalátoru)

Pomáhá při chronickém zánětu střev (užívat 3x denně plněnou 1 kapsli vel. 00 s extraktem nebo 600mg extraktu s obsahem 65% kyseliny boswelové )

Tento extrakt můžete zakoupit zde: https://www.vinaturae.cz/eshop/vyhledav … =boswellia




Navštivte také náš e-shop: https://www.vinaturae.cz/eshop

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz

2

Re: Alergie

Kdyby to někdo chtěl taky vyzkoušet, tak na pylovou a prachovou alergii se mi osvěčily švédské kapky. Užívám ráno a večer 1 polévkovou lžíci celoročně bez přestávek a léky na alergie od té doby nemusím užívat.  Máte někdo podobnou zkušenost?