1

Téma: Šňupavý prášek proti bolestem hlavy a únavě - bez nikotinu

Šňupání - dnes už příliš nepoužívaná metoda aplikace léčivých bylin. Je to škoda, protože se jedná o velmi účinnou a rychlou pomoc.
Naši předkové měli mnoho receptů na šňupavé bylinné prášky pro rychlou úlevu od bolestí hlavy, proti únavě, proti nervozitě, proti nevolnosti, nebo při nespavosti. Některé z nich obsahovaly také tabák, čili nikotin. To byly především ty na povzbuzení mysli, tonizaci srdce a zvýšení krevního tlaku a na rychlé probuzení, například k ranní cikorce nebo kávě. Zde nabízím recept na prášek bez tabáku - beznikotinový.  Mnoho z těchto receptů odnesl čas a jiné jsou zapomenuty na půdách a ve sklepech v ručně psaných herbářích starých alchymistů. Některé receptury, jako rodinná dědictví,  se dodnes používají při výrobě šňupavých tabáků. Například v nizozemské firmě Molen.

Dnes se inhalace bylinných silic provádí spíše formou roztoků skrze odpařovací atomizéry nebo kapénkové ultrazvukové rozprašovače a inhalátory. Tradiční a přitom opět módní je vdechování  bylinných esencí - aromaterapie.

Pojďme se nyní podívat k našim předkům, jak si dokázali bez farmacie šikovně poradit s neduhy, na které dnes "lupeme" růžové nebo bílé tabletky.

Právě tady je jeden z těch klasických receptů pro výrobu bylinného šňupavého prášku proti bolestem hlavy a proti únavě. Zkuste a uvidíte.

Šňupavý prášek ze sušených bylin proti bolestem hlavy připravíme takto:

Sežeňte si níže uvedené, nejlépe čerstvě sušené bylinky a pomocí citlivé a přesné kapesní váhy si odvažte požadovaná množství:
8 gramů plodu fenyklu
4 gramy natě rozmarýnu
4 gramy  listů majoránky
3 gramy listů meduňky
2 gramy natě máty peprné nebo indické
2 gramy natě rozrazilu
2 gramy  kořene kozlíku lékařského
1 gram natě šalvěje lékařské

Vše dobře rozemelte v tříštivém mlýnku a přesejte přes jemné sítko. Uskladněte v uzavřené nádobě v chladu a temnu. 
Užívá se pomocí šňupátka  ( běžně v prodeji ve specializovaných  prodejnách tabáku)  nebo  si nasypete dvě hromádky na hřbet ruky o velikosti půl hrášku a vtáhnete do každé nosní dírky při bolestech hlavy nebo únavě. Analgetický ůčinek nastupuje do 5 minut. Lze užít  jako beznikotinovou náhradu klasického šňupavého tabáku.

Šňupavý prášek pro lepší náladu z byliny Sceletium tortuosum zakoupíte v našem e-shopu: https://www.vinaturae.cz/eshop/vyhledav … =sceletium

Navštivte také náš e-shop:  https://www.vinaturae.cz/eshop

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz