1

Téma: Cha de bugre - 2v1, neboli nápoj i bylinná medícína v jednom listu

Lehce botanicky:
Cha de bugre je malý strom rostoucí do výšky 8-12 metrů s kmenem tloušťky 30-40 cm v průměru. Domovinou je mu Brazílie, oblasti Minas Gerais, Bahia, Acre a Goias. Též se nachází v tropických pralesech oblastí Argentiny a Paraguaye. Botanicky je strom označený jako Cordia salicifolia ovšem v Paraguay je stejný strom klasifikován jako Cordia ecalyculata. V Brazílii se běžně nazývá jako "café de mato" (lesní káva), protože produkuje červené plody připomínající kávové zrno.

Užití v přírodní medicíně a potravinářství:
Výrobky ze stromu Cha de bugre jsou v Brazílii značně zkomercializováné a surovina je zdrojem pro mnoho různých kategorií spotřeby od přírodní medicíny přes potravinářství až po kosmetiku. V přírodní medicíně a v doplňcích stravy pak jako pomoc při hubnutí, kde se například prodávají malé sáčky s tekutým výtažkem jako koncentrát pro přípravu instantního nápoje. V lidové medicíně se lze setkat s produkty ve formě lihových tinktur označených Cha de bugre tincture a je možné je běžně zakoupit v brazilských lékárnách.  Z pohledu tradiční čínské medicíny rostlina ochlazuje. Ve formě speciálně připravených chlazených, ale i teplých nápojů pomáhá turistům z chladnějších konců světa lépe zvládat adaptaci na tamní tropické podnebí. Na plážích s občerstvením,  podél Rio de Janeiro, můžete zakoupit již připravený, zcela jistě vkusně ochucený a oslazený, hotový osvěžující nápoj Cha de bugre explosive drink (tradiční místní chlazený přírodní energy drink, po jehož požití přeplavete Atlantik tam a zpět :-).

Když v potravinářství, tak jakou má chuť Cha de bugre?
Chuťově list stromu Cha de bugre příliš nevyniká, což může vysvětlovat důvod, proč tento přírodní energetický a tonizační nápoj v Evropě v potravinářství  ještě komerčně "neprorazil".  A co v přírodní medicíně? V Evropě lze Cha de bugre sehnat prakticky jen ve specializovaných obchodech produktů přírodní medicíny, doplňků stravy na hubnutí, suplementech pro sportovce či v prodejnách netradičních potravin. Když už si zakoupíte jen surovinu, čili pravděpodobně list ve formě drcené nebo mleté sušiny, že si z listů uvaříte čaj, nečekejte žádný gurmánský zážitek. Chuť je nevýrazná, mírně nahořklá, ale není nepříjemná. Myslím, že i mlsný jazýček dokáže vypít jeden šálek neslazený. Ale pro jistotu lepší chutě si na poslední minutu varu přidejte například špetku marocké máty, nebo damiány, či citronové trávy, nebo bolda,  lze vyzkoušet  kurkumu nebo kardamon,  které naopak prohřívají a v našem podnebním pásu by mohly kompemzovat chladivou povahu Cha de buge, zvláště v zimním období. Za zkoušku jistě stojí ovocná nebo zeleninová  dochucovadla dle vašeho gusta a individuálních potřeb. Kdo má zájem sladit, pak třtinový cukr, javorový sirup nebo med budou skvělé volby.

K čemu je tedy surovina dobrá a jak se dá použít?
Produkty z Cha de bugre, se kterými se můžete v Brazílii nejčastěji setkat, jsou doplňky stravy prodávané jako povzbuzující elixíry, pomáhající ke snižování tělesné hmotnosti, dále lze rostlinu nalézt ve směsných bylinných čajích označovaných jako diuretika, v produktech doplňků stravy potlačujících chuť k jídlu, nebo sportovních suplementech pro předcházení nebo snižovaní ukládání podkožního tuku. Cha de bugre se také objevuje v produktech proti celulitidě, pro zvýšení fyzického a psychického výkonu, v nápojích a kapslích proti únavě atd. V přírodní medicíně se v Brazílli list Cha de bugre také užívá na přípravu odvarů nebo lihových  tinktur. Ty se pak používají jako celkové stimulanty organismu, při nízkém krevním tlaku, při vyčerpání organismu po těžkém fyzickém a psychickém výkonu, u syndromu chronické únavy,  jako kompenzace vedlejších účinků některých klinických léků, které způsobují útlum CNS nebo snížení krevního tlaku, pro tonizaci srdeční činnosti a oběhové soustavy, obecně na kardiovaskulární potíže, zvýšený cholesterol a krevní cukr. Objevuje se v močopudných bylinných směsích. Užíváni se doporučuje také při chronických virových a bakteriálních onemocnění (např. herpes, borelie atd). Odvar nebo extrakt listů se také užívá jako podpůrná fytoterapie při chemoterapii a léčbě nádorových onemocněních - Cha de bugre tonizuje činnost srdce, pomáhá při pocitech vyčerpanosti a snižuje vedlejší účinky chemoterapie. Odvar z Cha de bugre také pomáhá zmírnit kašel, regulovat funkci ledvin, snižovat kyselinu močovou v krvi. Surovinu lze užít také zevně ve formě vychlazených odvarů pro lokální obklady k urychlení procesů hojení ran a jizev. Odvar může být také surovinou pro výrobu gelů na vodní bázi.

Co Cha de bugre obsahuje?
Hlavní obsažené látky jsou alantoin, kyselina alantoová, kofein, draslík.

Navzdory velké popularitě Cha de bugre, které se v Brazílii těší,  nebylo provedeno mnoho chemických analýz na obsažené látky v rostlině jako takové a odděleně pro jednotlivé části rostliny. Užívanou a komerčně prodávanou surovinou je sušený list stromu, méně často pak plody. Zatím je vědecky probánatý list stromu a plod. List obsahuje přírodní kofein, velké množství stopových prvků, ale převážně draslík, alantoin a kyselinu alantoovou. Obsažený alantoin a kyselina alantoová mohou vysvětlovat užití suroviny pro výrobu kosmetických a lékárenských mastí, jako tradiční prostředky pro podporu a stimulaci tělních procesů hojení ran a jizev.


Surovinu Cha de bugre pro indviduální použití můžete zakoupit zde: https://www.vinaturae.cz/eshop/vyhledav … chadebugre

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz