1

Téma: Piper betle (Pepřovník betelový) - použití

Odborné články uvádí: Rostlina obsahuje složky, jež jsou fenoly, eugenol, chavikol, methyl chavikol (estragol) a chavibetol (betelphenol). Složení silic a poměry jednotlivých látek se výrazně liší v závislosti na kultivaru. v Asii se k léčebným účelům užívala celá rostlina včetně semen. Rostlina byla také klinicky zkoumána a byly objeveny účinky antiparazitální, antibakteriální, antimykotické, antiseptické, afrodiziakální, proti nadýmání, expektorans, laxativní, prodigestivní, tonizační, prevence nádorového bujení, antioxidační atd. Exrakty a tinktury z Pepřovníku betelového byly také užívané jako kloktadla, při zánětech dásní a sliznic, jako obklady na rány a lokální desinfekce, obklady na modřiny a na vředy na kůži. Odvary z listů se používaly do koupelí pro ženy po porodu, esenciální olej z listů se užíval jako antibakteriální a protiplísňový prostředek.

Příprava odvaru: 1 - 3 gramy na šálek 300ml, vaří se 10 minut. Odvarem si zajistíte dodatečnou sterilizaci produktu.

Užívání v kapslích: Vhodné kapsle vel. "00", jedna kapsle pojme cca 400 - 500mg prášku mletého listu, užívají se 1 až 3 kapsle v jednom podání.

Užívání z čajové lžičky: Lze užít přímo půlku až celou čajovou lžičku v jednom podání, pro získání nejvyššího účinku z podané dávky je vhodné nechat chvíli působit prášek mletého listu v ústech se slinami a s trochou teplé vody a poté teprve zapít.

Rozmíchání v nápoji: Odměřené množství prášku (0,5g - 2g) se rozmíchá v oblíbeném nápoji a směs se vypije najednou nescezená.

Tinktura: 100g prášku nasypte do uzavíratelné sklenice a přelejte 0,5l Vodky. Sklenici uzavřete a umístěte na teplé a temné místo. Občas protřepte a nechte macerovat min. 7 dní. Poté obsah sklenice přeceďte přes nylonovou punčochu. Tinkturu skladujte v temnu.

Frekvence dávkování a délka užívání se volí dle individuální potřeby nebo protokolu.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz