1

Téma: Lactuca virosa (Wild lettuce) drcená herba - použití

Odvar:
Odměřte si požadované množství suroviny. Pro jeden nálev jednoho hrnku, čili na 200ml - 250ml vody použijte 2 čajové lžičky sušiny.
Odměřené množství byliny smíchejte v hrnci s odměřeným množstvím studené vody. Za občasného míchání směs pomalu uveďte do varu, nechte 5 minut lehce  povařit a poté odstavte ze sporáku. Dalších 10 minut nechte odstát a občas směs promíchejte. Potom odvar sceďte do připraveného hrnku. Lze dosladit medem nebo cukrem.


Komplementární produkty:
Mučenka pletní, Damiána, Mitragyna speciosa, Corydalis yanhusko, Čekanka obecná, Piper methysticum, Máta peprná atd.


Historie: 
V 19. století francouzský lékárník H. Aubergier započal výzkum, výrobu a prodej nového bylinného léku na potlačení bolesti a kašle s relaxačním účinkem. Požadavek té doby byl takový, aby vyvinul lék, který by měl podobný mechanismus účinku jako opium, ale bez rizika návyku. Lékárník začal pěstovat na cca 10 hektarech rostlinu Lactuca virosa, ze které těžil bílý latex, který byl surovinou pro výrobu jeho léku, který se stal brzy populární. Mezi dlouholeté uživatele byliny Lactuca virosa patřil také známý katalánský architekt Antoni Gaudí, jež onemocněl po plicní infekci bolestivou revmatickou artritidou.
Celá rostlina včetně kořene je bohatá na mléčný latex, který se nazývá lactucarium či locikovina. Latex volně vytéká ze všech nařezaných částí živé rostliny. V lidovém lékařství se tento bílý latex sbíral a nechal sušit na slunci. Obsažené lactucarium bylo velmi ceněné jako přírodní léčivo v dobách, kdy nebyly klinické léky na bolest, na uklidnění a na kašel. Účinky lactucaria jsou totiž podobné účinkům opia, i když lactucarium žádné opium ani jeho deriváty neobsahuje a díky tomu mohlo být bezpečně užívané bez rizika návyku a bez tendence způsobovat nepříjemné zažívací obtíže. Latex se užíval v lidovém lékařství převážně pro jeho protibolestivé účinky, proti křečím trávicího ústrojí, pro močopudný účinek, jako relaxant s výraznou podporou usínání a spánku. Lactucarium se užívalo také při úzkosti, neurózách, na potlačení hyperaktivity u dětí, při suchém a dráždivém kašli, černém kašli, revmatických bolestech apod. Koncentrace mízy a účinek lactucaria je nízká u mladých rostlin, nejkoncentrovanější je latex když rostlina přichází do květu a po odkvetení při tvorbě semínek síla lactucaria opět slábne. Těžba latexu probíhá tak, že se v době květu nařezávají nadzemní části rostliny, zvláště stonky nebo listné žíly. Latex se nechá vytékat a po částečném povrchovém zaschnutí se seškrabává. Takto se u jedné rostliny postupuje i několikrát za den až do jejího úplného vyčerpání. Poté se rostlina nechá dozrát, sklídí a usuší. Po usušení se rozdrtí nebo rozemele a tato sušina se dále zpracovává jako surovina na odvary nebo pro přípravu bylinných tinktur nebo extraktů. Čerstvá míza bývá také aplikována zevně při léčbě bradavic. Lactucarium se přidává i do některých průmyslově vyráběných homeopatických léků. V současné době zažívá rostlina Lactuca virosa návrat mezi užívané byliny na poli lidové medicíny jako bezpečná a účinná alternativa.


Mytologie:
Odvary z byliny podávané před spaním údajně vyvolávají živé nebo věštecké sny.


Klasická tinktura:
Ideální je použít tuto surovinu na výrobu lihové tinktury, je totiž velmi účinná již při malých dávkách. Tímto způsobem zpracování je také dosaženo maximální výtěžnosti locikoviny ze sušiny. Jako základní bázi pro macerát použijeme 40% líh , pokud nemáme pak 40% vodku. Macerovat budeme v poměru 1:5. V praxi to znamená, že do velké a uzavíratelné sklenice nasypeme pomocí kuchařské odměrky 1dcl jemné drtě sušiny Lactuca virosa a přidáme 5dcl vodky. Sklenici uzavřeme a necháme na teplém místě macerovat min. po dobu 30 dnů. Během této doby obsah sklenice občas protřepeme. Po měsíci sklenici opět protřepeme, otevřeme a bez víčka necháme na 1 minutu směs ohřát v mikrovlnné troubě. Poté přes nylonovou punčochu macerát řádně přecedíme a s chirurgickými rukavicemi na rukou vymačkáme všechnu zbylou kapalinu ze sušiny. Scedíme do tmavé skleněné sklenice nebo tmavé láhve, ve které můžeme tinkturu skladovat i po několik let. Dávkuje se 1 - 3 polévkové lžíce tinktury v jednom podání.


Rychlá tinktura bez čekání:
Do sklenice vložíte 10 - 15g sušiny Lactuca virosa, zalejete množstvím 100ml konzumního 40% lihu nebo 40% vodky, zamíchejte a nechte na 1 minutu ohřát v mikrovlnné troubě. Ohřátou směs přelijte do mixéru a nechte cca 1 minutu mixovat na nejvyšší otáčky. Poté směs přecedíte přes sítko a zbylou hmotu řádně vymačkejte přes textilní síťku nebo nylonovou punčochu. Tinktura je hotová k okamžitému použití. Dávkujte podle síly požadovaného účinku od 10ml do 50ml v jedné dávce.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz