1 Naposledy upravil: Webmaster (04.04.2024 14:34:27)

Téma: Muira puama (Ptychopetalum olacoides) - léčivé účinky

Původ a použití:
Rostlina Ptychopetalum olacoides, známá zvláště jako Muira puama nebo také "dřevo potence", je tradičně využívána v jihoamerické lidové medicíně, zejména pro své účinky na pohybovou soustavu, nervový systém a pohlavní orgány. Pro léčivé účinky se využívá především kůra a kořen této rostliny.

Léčivé účinky:
• Pomáhá při problémech s depresivními rozladami
• Účinkuje jako adaptogen, zmírňuje stresové reakce organismu
• Zlepšuje mozkové funkce a celkově pozitivně působí na nervový systém
• U žen pomáhá při těžkém průběhu menstruace
• Současné výzkumy rostlině Ptychopetalum olacoides připisují také nootropní účinky, jako je podpora soustředění a paměti

Pozitivně ovlivňuje:
• Zvyšuje vitalitu organismu
• Dodává pocit energie, zlepšuje náladu
• Podpora sexuálního zdraví a potence
• Podporuje libido a může pomoci řešit celkové problémy s potencí mužů i žen
• Pomáhá ke zlepšení kognitivních funkcí

Produkty z  Ptychopetalum olacoides (Muira puama) můžete zakoupit zde: https://vinaturae.cz

Další informace o Muira puama z veřejně dostupných zdrojů na Internetu:
KMENOVÁ A BYLINNÁ LÉKAŘSTVÍ
Historicky se všechny části Muira puama používaly v přírodní medicíně, ale kůra a kořeny jsou nejvíce využívanými částmi rostliny. V Amazonii je již dlouho používána domorodými obyvateli k řadě účelů. Domorodé národy podél brazilské řeky Amazonky Rio Negro používají stonky a kořeny z mladých rostlin jako tonikum k léčbě neuromuskulárních problémů. Odvar z kořene se používá při koupelích a masážích k léčbě obrny a beri-beri. Čaj z kořene a kůry se užívá k léčbě sexuální slabosti, při revmatismu, při chřipce, srdeční a gastrointestinální slabosti. Cení se i jako prevence proti vypadávání vlasů. V brazilské bylinné medicíně je Muira puama stále vysoce uznávaným sexuálním stimulantem s pověstí silného afrodiziaka. V brazilském lékopisu je zapsána od 50. let 20. století. Používá se jako neuromuskulární tonikum při slabosti a paralýze, dyspepsii, menstruačních poruchách, chronickém revmatismu (aplikováno lokálně nebo koupele), dále při impotenci, při poruchách centrálního nervového systému.

Muira puama se dodnes používá po celém světě. První evropští badatelé zaznamenali domorodé použití a afrodiziakální vlastnosti Muira puama a přivezli ji do Evropy, kde se stala součástí lidové medicíny. Je stále uvedena v British Herbal Pharmacopoeia, kde se doporučuje k léčbě impotence, neplodnosti, bolesti nervů, menstruačních poruch a úplavice. V Německu se Muira puama používá jako tonikum centrálního nervového systému, na menstruační poruchy a na revmatismus. Muira puama získává na popularitě i ve Spojených státech, kde ji bylinkáři používají k léčbě impotence, deprese, menstruačních křečí, neurologické bolesti a na poruchy centrálního nervového systému.

ROSTLINNÁ CHEMIE
Vědci začali zkoumat účinné látky obsažené v rostlině Muira puama ve 20. letech minulého století. První badatelé zjistili, že kořen a kůra jsou bohaté na mastné kyseliny a estery mastných kyselin (hlavní je kyselina behenová), esenciální oleje (včetně beta-karyofylenu a alfa-humulenu), rostlinné steroly, triterpeny (včetně lupeolu) a objevili také nový alkaloid, kterému dali jméno "muirapuamin". Vědci pokračovali ve výzkumu složek rostliny a farmakologických vlastností od 60. let do konce 80. let dvacátého století. Tyto studie ukázaly, že aktivní složky také zahrnovaly volné mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, seskviterpeny, monoterpeny a nově objevené alkaloidy.

Mezi hlavní rostlinné látky nalezené v Muira puama patří:
6α,7α-dihydroxyannonen, 7α,20-dihydroxyannonen, kyselina kávová, kampesteroly, kamfen, kafr, β-karyofylen, kumarin, 4-kumaroylserotonin, ergosteroly, kyselina N-trans-ferulová, feruloyl-3,5-dihydroxyindolin-2-on, ginsenosid, kyselina hardwickiová, α-humulen, kolavenol, kolavelool, 7-oxo-kolavelool, 7alfa-hydroxykolavelool, 6α,7α-dihydroxykolavenol, 12-oxo-hardwickiová kyselina, linalool, luteolin, 4'-methoxyluteolin, 3-methoxyluteolin, 3,7-dimethoxyluteolin, moschamin, magnoflorin, menisperin, muirapuamin, myrcen, 7α-hydroxysolidagolakton, α-pinen, β-pinen, throchid kyselina, phlobafen, kyselina phlobafen, protokatetyl IV , ptychonolid, ptychonal hemiacetal, ptychonal, ptycho-6α,7α-diol, stigmasteroly, kyselina syringová, stach-15-en-12α-ol-3-on, stach-15-en-12β-ol-3-on, theobromin a kyselinu vanilovou.

BIOLOGICKÉ AKTIVITY A KLINICKÝ VÝZKUM
V jedné z prvních studií vědci uvedli, že Muira puama byla účinná při léčbě poruch nervového systému a sexuální impotence. Účinek zaznamenali u lokomotorické ataxie, dlouhodobé neuralgie, chronického revmatismu a částečné paralýzy. V roce 1930 citoval Meiro Penna o Muira puama ve své knize Notas Sobre Plantas Brasilerias fyziologické a terapeutické experimenty provedené ve Francii Dr. Rebourgeonem, které potvrdily účinnost rostliny na gastrointestinální a oběhovou astenii a nedostatečnost pohlavních funkcí.

Přínosy léčby impotence pomocí látek obsažených v Muira puama byly zaznamenány ve dvou studiích ve Francii. Závěr studie o Muira puama uvádí, že rostlina je účinná ve zlepšování libida a léčbě erektilní dysfunkce. Výzkum byl provedený na počtu 262 mužských pacientů, kteří trpěli nedostatkem sexuální touhy a neschopností dosáhnout nebo udržet erekci. Vzorek 62% pacientů se ztrátou libida uvedl, že farmaceutický extrakt vyrobený z Muira puama na ně měl velmi dynamický a efektivní účinek zlepšení stavu. Vzorek 51 % pacientů s erektilní dysfunkcí uvedla, že extrakt Muira puama byl pro zlepšení erekce prospěšný. Ve druhé studii se testovala terapeutická dávka 1,5 g farmaceutického extraktu kořene Muira puama podávaná pacientům denně. Ve své závěrečné zprávě vědci uvedli, že Muira puama zvýšila libido u 85% mužů, frekvenci pohlavního styku u 97% mužů a zlepšení schopnosti udržet erekci se prokázalo u 90 % testovaných mužů.

V jiném klinickém výzkumu byly prováděné testy s farmaceutickými extrakty z rostliny Muira puama, kde se zkoumaly účinky adaptogenní, proti únavě, proti stresu a jaké účinky má na centrální nervový systém. Bylo zjištěno, že látky obsažené v kořenu inhibují vznik žaludečních vředů vyvolaných dlouhodobým stresem. Zatímco látky obsažené v listech vykazují spíše analgetický účinek. Použití extraktů z Muira puama bylo úspěšné i při poruchách paměti a neurologických potížích (paralýzy, bolesti, neuropatie). Brazilští vědci v roce 2003 uvedli, že extrakt z Muira puama stimuluje pamět mladých i starších lidí, což by mohlo mít pozitivní přínos pro pacienty s Alzheimerovou chorobou.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz