1

Téma: Kozlík lékařský extrakt - použití

Příklad užití volně sypaného extraktu:
Obecně se u extraktu Kozlíku lékařského (valerianic acid ≈ 0,8%) doporučuje dávkování 200mg - 800mg před spaním nebo v případě potřeby zklidnění. Extrakt lze dávkovat a užívat přímo pomocí orientační odměrky a zapíjet teplou vodou nebo plnit do kapslí. Jedna plněná kapsle vel. "0" je  ekvivalentní dávce cca 400mg, jedna plněná kapsle vel. "00" je ekvivalentní dávce cca 600mg.

Podobné s:
GABA aminomáselná kyselina, Meduňka lékařská, Piper methysticum, Chmel otáčivý, Modrý leknín, Damiána, Lactuca virosa, Mučenka pletní.

Odborné zdroje uvádějí:
Kozlík lékařský roste prakticky v celé Evropě. Zasahuje i do vyšších poloh severní Skandinávie. Na mnoha místech byl druhotně rozšířen zásahem člověka. U nás roste často na celém území, a to v nižších a středních polohách. Dorůstá až 2 m výšky. Kvete od června do srpna. Využití kozlíku lékařského má dlouhodobou tradici jako léčivá bylina. Lidé Kozlík lékařský v tradiční medicíně užívali od nepaměti pro minimum vedlejších účinků. Obvykle se připravoval ze sušeného kořene nálev. Kozlík býval součástí mnoha bylinných směsí.   Hojně se užívala Kozíková lihová tinktura. Kozlík lékařský se také přidával do jídel jako koření a dochucovadlo. Mezi hlavní obsahovou látku Kozlíku lékařského je kyselina valerianová. Extrakty Kozlíku lékařského standardizované na konkrétní obsah kyseliny valerianové jsou velmi oblíbené a spolehlivé, jelikož lze individuální a optimální dávky přesně odměřit.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz

2

Re: Kozlík lékařský extrakt - použití

Ahoj,
kozlík kapky (tinktura), extrakt, prášek z kořene, čaj - která forma je nejúčinnější?
děkuji