1 Naposledy upravil: Webmaster (03.04.2024 07:53:15)

Téma: Třezalka tečkovaná - léčivé účinky + návod na třezalkový olej

Původ a použití:
Třezalka tečkovaná (lat. Hypericum perforatum), je léčivá rostlina známá také slengově jako "bylina Svatého Jana". Ve fytoterapii je používána především pro své antidepresivní účinky a jako modulátor nálady díky obsaženému hypericinu a hyperforinu. Tyto látky mají pozitivní vliv na náladu a duševní zdraví. Historicky je Třezalka používána také k léčbě nemocí trávicí soustavy spojených s nedostatečnou činností žaludku, jater a žlučníku. Dále při neklidném spánku a nervovém podráždění, nebo při nemocech ledvin. Zevně jako mast nebo olej (sytě rudé barvy způsobené hypericinem) na popáleniny, na kůži spálenou sluncem, na težce se hojící rány a nebo také na hemoroidy.

Návod na výrobu třezalkového oleje:
100g čerstvě rozřezané kvetoucí natě Třezalky macerujeme za studena ve 250g lněného, olivového nebo konopného oleje. Naloží se do zavařovací sklenice, uzavře se šroubovacím víčkem a vystaví se na 14 dnů za okno na slunce. Sklenice se každý den alespoň jednou řádně protřepe. Po 14ti dnech se obsah sklenice nechá přefiltrovat přes jemné nylonové sítko nebo punčochu. Pro jemnější filtraci v druhé fázi čištění třezalkového oleje je možné použít vhodné filtrační plátýnko. Ideální doba pro sklizeň a výrobu tinktury je léto v období květu Třezalky.


Léčivé účinky:
• Antidepresivní účinek, Třezalka může pomoci při mírných až středně těžkých formách deprese
• Může pomáhat proti úzkostem, výkyvům nálady a podporovat psychickou pohodu
• Pomáhá zmírňovat příznaky menopauzy, změny nálad a úzkost spojenou s menopauzou
• Má protizánětlivé účinky (při vnějším i vnitřním užití)
• Lze používat jako mazání ve formě třezalkového oleje na podporu hojení ran a léčbu kožních problémů
• Působí jako přírodní antivirotikum
• Pomáhá léčit žaludeční vředy


Pozitivně ovlivňuje:
• Má expektorační účinek, zlepšuje odkašlávání při nachlazení, může být součástí bylinkových čajů na nachlazení
• Tonizuje imunitní systém

U citlivých lidí na slunce může hypericin obsažený v Třezalce tečkované zvyšovat fotosenzitivitu kůže. Z epirických zkušeností je však známo, že tento vedlejší efekt hypericinu je marginální a týká se malého procenta uživatelů Třezalky, pokud dávkují bylinu nebo extrakt přiměřeně ke své tělesné hmotnosti.

Produkty z Třezalky tečkované můžete zakoupit zde: https://vinaturae.cz

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz