1

Téma: Hoodia gordonii - použití a dávkování

Příklad užívání a dávkování volně sypaného prášku Hoodie:
Pokud nemáte vlastní návrh, doporučení nebo protokol, můžete se držet následujícího postupu. Na obsažené látky v Hoodii může každý člověk reagovat jinou citlivostí. Pokud jste zakoupili Hoodia gordonii volně vážený prášek, k užívání můžete použít čajovou lžičku (1 zarovnaná čajová lžička =  dávka cca 1200mg prášku Hoodie).  Pro zvýšení účinku se doporučuje odměřené množství prášku Hoodie ponechat v ústech s douškem teplé vody po dobu cca 30 sekund, nechat takto řádně rozpustit a působit spolu se slinami. Poté spolknout a zapít cca 200ml teplé vody. Užívá se 1x ž 3x denně, podle síly požadovaného účinku. Fytoterapii a frekvenci dávkování je vhodné podle citlivosti organismu a síly účinku upravit. Hoodia se užívá 15 až 30 minut před jídlem.


Příklad užívání a dávkování plněných kapslí 800mg:
Obvyklé dávkování je 1 – 2 kapsle  1x až 3x denně. Množství a frekvence se volí podle tělesné hmotnosti a podle síly požadovaného účinku. Fytoterapii a frekvenci dávkování je vhodné podle citlivosti organismu a síly účinku upravit. Hoodia se užívá 15 až 30 minut před jídlem. Hoodia není nebezpečná při užití vyšších dávek než doporučených, ale při pravidelném užívání vyšších dávek může vyvolávat nechutenství.



Odborné zdroje uvádějí:
Hoodia gordonii patří do čeledi toješťovitých (brčálovitých) a roste převážně v poušti Kalahari na území Namibie a na severu Jihoafrické republiky. Je nenáročná a nevadí jí vyšší teploty a suché půdy. V pouštních podmínkách dokáže přežít i celý rok bez srážek. Na vhodném stanovišti může růst několik desítek let a dosahuje pak velikosti přes jeden metr. Nejprve vytváří jeden výhon, později se bohatě větví a v dospělosti může vážit desítky kilogramů. Vzhledem Hoodia gordonii připomíná pryšce. Její květy jsou světle a tmavě fialové či lososové, tvarem podobné květům petunií. Rostlina je ve volné přírodě chráněná a patří mezi ohrožené druhy. Účinek hoodie znali domorodí lovci z kmene San již od nepaměti. Během delších výprav konzumovali malé kousky azázračné rostliny, a pak už nepotřebovali celý den jíst ani pít. Ve vyprahlé poušti to byl velmi užitečný trik, jak oklamat tělo. Evropané se s ním seznámili teprve v šedesátých letech minulého století. Jihoafričtí vojáci si při potlačování národně osvobozeneckého boje v Namibii všimli, že jejich stopaři z kmene San vydrželi celý den bez jídla. Viděli, že žvýkají části nějaké rostliny, aby zaháněli hlad. Jako "záháněč hladu" se Hoodia gordonii proslavila po celém světě.

Výroba tinktur a transdermálních náplastí:
Macerací suroviny v alkoholu, vodě a propylenglykolu nebo rostlinném glycerolu lze vytvořit kapalný koncentrovaný výtažek, který se napouští do polštářků kontaktních náplastí, které se aplikují na kůži, a tak dochází k postupnému vstřebávání bioaktivních složek a jejich dlouhodobému působení. Bylinné tinktury jsou ve fytoterapii velmi často užívané také ve formě kapek nebo sprejů. Aplikace tinktury je individuální (spreje se aplikují přímo na kůži, na kontaktní náplast). Pokud se tinktura užívá pro výrobu transdermálních náplastí, pak se polštářek kontaktní náplasti o velikosti 3 x 4 cm napustí přiměřeným množstvím tinktury a aplikuje na kůži. Náplasti se nejčastěji umisťují na paže nebo na bederní část zad. Obecně jsou vhodná ta místa na těle, kde se člověk příliš nepotí a kde není vyvinuté ochlupení. Aplikace náplasti se provádí nejlépe ráno před jídlem. Po vstřebání a vysušení polštářku lze náplast během dne 1x až 2x obnovit novým nástřikem nebo zcela vyměnit za novou.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz