1

Téma: Kotvičník zemní (protodioscin 61%) - dávkování

Příklad užití volně sypaného bulharského extraktu Kotvičník zemní (protodioscin 61%):
Bulharský extrakt kotvičníku je vyšší liga mezi extrakty kotvičníku. Zde postačují mnohem nižší dávky než u čínských extraktů. Pokud budete dávkovat volně sypaný extrakt, bude vám k tomu postačovat klasická mocca kávová lžička. Pro jednu denní dávku stačí půlka zarovnané mocca kávové lžičky, pokud budete užívat tento extrakt jako doplněk stravy. Ve fytoterapii nebo v bodybuildingu je možné užívat půlku mocca kávové lžičky 2x denně nebo jednu zarovnanou mocca kávovou lžičku 1x denně.

Příklad užití extraktu Kotvičník zemní (protodioscin 61%) v plněných kapslích 500mg:
Postačuje užívat 1 kapsli 500mg každý den, nejlépe ráno nebo v poledne po jídle. Ve fytoterapii nebo bodybuildingu při intenzivním cvičení je možné dočasně, maximálně po dobu jednoho týdne, užívat až 2 kapsle denně.



Odborné zdroje uvádějí:
Kotvičník zemní, latinsky Tribulus terrestris je víceletá subtropická rostlina vzdáleně příbuzná bodlákům. Český botanický název je kotvičník pozemní. Nejhojnější výskyt rostliny je na Indickém subkontinentu, v Indonésii, na některých velkých ostrovech Oceánie, ale také na Slovensku (Záhorská a Podunajská nížina). Jako léčivou rostlinu znali kotvičník pozemní již starověcí léčitelé v Číně, Indii a Mezopotámii. Používali tak odvary z různých částí rostliny ke zlepšení či posílení usínajícího zájmu o sexuální život. Středověkým evropským léčitelům říkal kotvičník pozemní jen velmi málo, novověká přírodní medicína jej prakticky neznala vůbec. Nepochybně v tom sehrála svou úlohu i technická a ekonomická obtížnost dovozu rostliny do Evropy. Teprve od 70. let 20. století se zájem širší obce badatelů začal pozvolna obracet znovu k přírodním zdrojům a byl tak znovuobjeven i Kotvičník zemní.  Pro vysoký obsah fytosterolů se Kotvičník zemní stal velmi populární mezi muži po čtyřicátem roku života a také v bodybuildigu. Mnoho mužů popisuje vliv Kotvičníku jako "znovuzrození" zájmu o ženy a sexuální aktivity. V bodybuildingu se stal ikonou pro podporu nárůstu svalové hmoty při cvičení.  Směs fytosterolů najdeme v plodech a kořenech Kotvičníku zemního, Sušina plodů a kořene rostliny obsahuje více než 45% směsi furostanolu, furostenedionu a protodioscinu, tedy fytosterolů, které jsou v rostlinné říši víceméně univerzálními přírodními "anaboliky". Patří k nim především saponiny – chlórgenin, gitigenin, diosgenin, ruskogenin, trogoghenin a další. Dále je kotvičník bohatý na alkaloidy harman a harmin, bioflavonoidy, glykosidy, flavonoidy, třísloviny, pryskyřice a další látky. V kořenech se nachází zejména saponin diosgenin. Empirické poznatky uživatelů Kotvičníku se shodují v tom, že dlouhodobě zvyšuje zájem o sexuální život, a to jak u mužů tak u žen. Muži, kteří intenzívně posilují hovoří o znatelném nárůstu svalové hmoty na úkor tuků a o zvýšeném energetickém potenciálu u cvičení.



Další produkty s podobný účinkem:
Aby jste předešli vytvoření tolerance, můžete užívání Kotvičníku střídat s těmito dalšími produkty.
Tongkat ali, Stema tuberosa (Red Tongkat ali), Pfaffia paniculata (Suma), Pimpinella pruatjan, Eurycoma longifolia (White Tongkat ali), Polyalthia bullata (Black Tongkat ali), Butea superba, Škornice šípolistá, Maralí kořen.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz