1

Téma: Jak se zbavit krtků na zahradě?

Máme zde něco pro zahrádkáře z receptů našich předků.

Krtek na zahradě je nepříjemný společník, jelikož je schopen likvidovat větší nebo menší část vašich výpěstků na záhoncích.
Receptů, jak se krtků zbavit, je celá řada, některé fungují méně, jiné více.  Jeden, celkem účinný, ekologický a šetrný, jelikož je krtek chráněné zvíře, zde uvedu:

- Jestliže se vám na zahradě usadí krtek a vytváří krtince, což jsou malé hromádky vykutané hlíny, rozhodně hlínu nezašlapávejte zpět do otvorů v zemi po krtkovi. Hlínu z krtince opatrně odeberte tak, aby v zemi zůstal průchodný a větraný otvor. Odebranou hlínu můžete použít na záhonek nebo na kompost.  Takto postupujte se zprůchodněním otvorů u všech krtinců, které se vám budou na zahradě tvořit v průběhu celé zahrádkářské sezóny. Důležité je, udržovat otvory po všech krtincích průchodné a otevřené. Jedenkrát denně do otvorů nalijte větší množství vody z konve nebo ze zavlažovací hadice, třeba když budete zalévat zahradu. Pokud máte domácí zvíře, ideální kočka nebo pes, máte vyhráno! Vyčesávejte z nich alespoň 1x týdně nadbytečnou srst. Vytvořte z vyčesané srsti malé smotky a zatlačte do otvorů po krtkovi. Kombinujte vkládání smotků vyčesané srsti se zalévání otvorů po krtkovi. Takto postupujte tak dlouho, dokud bude krtek na zahradě vytvářet nové krtince, čili dokud se nepřestěhuje jinam.
Pokud nemáte domácí zvíře, můžete smotky srsti nahradit například použitou kávovou sedlinou z vypitého "turka".
Nezapomeňte na to, že hladový krtek se bude vracet přes veškeré vaše nástrahy, pokud máte v okolí misky s krmivem pro vaše pejsky nebo kočičky.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz

2

Re: Jak se zbavit krtků na zahradě?

Osvědčily se mi lidské vlasy a díky jim nemám na zahradě krtka ani hraboše již třetím rokem.
Hezké dny......