1

Téma: Piscidia piscipula (Jamaican dogwood) - Jak používat tuto bylinu?

Latinský název: Piscidia piscipula

Historie použití Jamaican dogwood je bohatá. Rostlina má široké využití v tradiční bylinné medicíně ve formě čajů, odvarů a tinktur pro vnitřní užití, jako odvar pro vnější užití proti zánětům a pro zábaly hlavy proti vším, ale používala se také k omámení ryb při ručním lovu, průmyslově vyráběné extrakty byly užívané jako ochranné postřiky rostlin proti hmyzu a škůdcům. V bylinné medicíně se užívá tinktura nebo odvary, méně pak výluhy, protože obyčejným výluhem není zajištěna kvalitní extrakce obsažených látek. Obsažené látky v kořenové kůře mají protizánětlivé, protikřečové a sedativní účinky. Jamaican dogwood se v tradiční medicíně užíval při migrénách a neuralgiích, které jsou obvykle doprovázeny akutními bodavými bolestmi.

Od roku 1844 do objevů nových klnických léků se tato rostlina běžně používala k léčení různých obtíží pro její analgetické, protikřečové, uklidňující, hypnotické, sedativní či omamné účinky, dále pro podporu pocení při horečkách, pro léčbu stavů, jako je úzkost, nervové zhroucení, pocity strachu, úporná nespavost, bolesti zubů, bolestivé menstruace a jako úleva od menstruačních křečí. Odvar připravený z vysušené kořenové kůry se také používal ve formě bylinných čajů pro poskytnutí úlevy od kašle nebo při léčbě černého kašle, k vyvolání pocení při horečkách, pro zmírnění křečí hladkého svalstva nebo lokálně pro léčbu zánětů. Hlavními složkami jsou isoflavony, jamaicin, lisetin, rotenoids, rotenon, milletone, isomilletone, ichthyone, taniny, b-sitosterol, organické kyseliny.

Protože kořenová kůra neuvolní obsažené účinné látky při klasickém výluhu ve vodě tak snadno jako při vaření ve vodě, doporučuje se příprava nálevu jako odvaru, čili vaření kořenové kůry (prášku kořenové kůry) ve vodě po dobu 10 - 15 minut. Obvykle se pro přípravu jednoho odvaru pro šálek 250 - 300ml používalo množství 1g - 4g sušené kořenové kůry nebo prášku. Pro přípravu odvaru se doporučovalo skleněné nebo keramické nádobí, nikoliv kovové nádobí, aby nedocházelo k chemické reakci mezi kovem a látkami obsaženými v bylině. V žádném případě by se nemělo používat hliníkové, bronzové, mosazné nebo měděné nádobí. Připravený odvar se doporučoval konzumovat po doušcích a pomalu v delším časovém rámci, aby zůstal účinek byliny pod kontrolou. Odvar se užíval pod dohledem zkušeného zdravotnického pracovníka, lékaře, terapeuta, protože silné dávky této byliny mohou mít omamný účinek a mohou způsobovat stavy podobné opilosti, spavosti nebo ztráty kontroly. Proto je třeba mít velký respekt k této bylině zvláště při vnitřním užití. I když má Jamaican dogwood mnoho příznivých účinků na zdraví, nesprávné, vysoké a neodborně podávané dávky odvaru nebo tinktury mohou vyvolávat nepříjemné stavy, jako je nevolnost, žaludeční obtíže, slinění, silné pocení, sníženou citlivost na podněty nebo dokonce depresi. Dohled by měl provádět fytoterapeut nebo lékař, který je dobře obeznámený s toxikologií a farmakologií složek této byliny nebo je třeba být při dávkování skutečně velmi opatrný.

Bylina se nesmí užívat v kombinaci s dalšími léky, zejména s těmi, které se užívají pro léčbu nespavosti, úzkosti a proti depresím nebo s léky na bázi benzodiazepinů. Dále se nedoporučuje, aby bylinu užívaly děti, starší lidé s cukrovkou a nemocemi oběhového systému, těhotné a kojící matky.

Použití:
Protože má bylina velmi svíravou a hořkou chuť a odvar tak nemusí být pro mnoho lidí snesitelný a snadno konzumovatelný.
Nejlepší je jemný prášek kořenové kůry plnit do kapslí velikosti "00". Jedna kapsle pojme cca 600mg prášku, cože je dostačující pro jednu dávku.
Možné je také z byliny vyrobit lihovou tinkturu. Pro přípravu tinktury ze sušené kořenové kůry Jamaican dogwood můžeme použít 40% vodku. Ještě lepší je lékařský 60% líh. Zvolíme extrakční poměr 1:5 (jeden objemový díl prášku na 5 objemových dílů lihu). Směs prášku a lihu uzavřeme do zavařovací sklenice, řádně promícháme a umístíme na 14 dnů na teplé a tmavé místo. Během doby macerace směs občas protřepeme. Hotová a přefiltrovaná tinktura se pak užívá dle doporučení odborníka. Pokud doporučení nemáte, obvykle se na potíže užívalo 5 - 30 kapek (1ml až 2ml roztoku) 3x denně.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz