1

Téma: Brusinka (Vaccinium macrocarpon) - účinky na zdraví

Původ a použití:
Rostlina Vaccinium macrocarpon, známá také jako Kanadská brusinka nebo Klikva velkoplodá má svůj původ v Severní Americe.
Její domovinou je oblast střední a východní Kanady, od provincie Ontario po Newfoundland a severovýchod a střední sever Spojených států včetně Severovýchodu, dále pak oblasti Velkých jezer a Appalačského pohoří až po Severní Karolínu a Tennessee. Kanadská brusinka také zdomácněla v částech Evropy a na několika místech na západě Kanady, jako je Britská Kolumbie, a na západním pobřeží USA. Rostlina je plazivý keř s bílými či růžovými květy a růžovými nebo červenými bobulemi, které dorůstají velikosti 9–14 mm v průměru a mají kyselou chuť. Pěstuje se na podmáčených plochách a sklízí se buď za sucha, ale častěji ve vodě, kde se vyplavené bobule shromažďují a vytěží. Kanadská brusinka je považována za superpotravinu s řadou léčivých účinků. Působí preventivně proti infekcím. Má protipřilnavé účinky, které mohou bránit usazování bakterií na sliznicích, což pomáhá předcházet infekcím, zejména pak v močových cestách.

Účinky na zdraví:
•  Podpora močového systému, příznivě ovlivňuje močové cesty a pomáhá při léčbě infekcí močového měchýře a močových cest
•  Obsahují proanthokyanidy, které pomáhají udržovat zdraví ledvin, močového měchýře a močové trubice
•  Posiluje imunitní systém, vyniká vysokým obsahem vitamínů A, C, E a K a minerálů jako jsou hořčík, draslík, fosfor a mangan
•  Obsahuje antioxidanty, flavonoidy a polyfenoly, které mohou chránit tělo před škodlivými volnými radikály

Produkty z Vaccinium macrocarpon můžete zakoupit zde: https://vinaturae.cz

Příklad užití extraktu Kanadské brusinky:
Pokud nemáte jiné doporučení nebo vlastní návrh, obecně lze extrakt 20:1 Kanadské brusinky užívat a dávkovat takto:
V prevenci se užívá 1 zarovnaná čajová lžička s extraktem 1x denně.
V případě infekčního onemocnění lze užívat až 3x denně 1 zarovnanou čajovou lžičku s extraktem.
Zapíji se teplou vodou nebo teplým čajem. Aby byla fytoterapie úspěšná, je třeba extrakt užívat pravidelně alespoň 10 dnů.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz