1

Téma: Boswellia serrata (Kadidlovník pilovitý) - léčivé účinky

Původ a použití:
Boswellia serrata (česky Kadidlovník pilovitý), je strom původem z Indie. Dorůstá výšky až 8 metrů, vyskytuje se převážně v suchých a skalnatých oblastech severní a střední Indie, severní Afriky a na Středním Východě.  Je ceněný pro svou pryskyřici, která se po staletí využívá v tradiční přírodní medicíně. Pryskyřice kadidlovníku, známá také jako slzy nebo kadidlo, se získává narušením kůry stromu. Tato pryskyřice je významná nejen pro své léčivé účinky, ale také pro své charakteristické aroma, které je způsobeno přítomností specifických látek zvaných terpeny.
Využití kadidla sahá více než 5000 let do historie. Ve Starém zákoně se hovoří o jeho roli v náboženských obřadech. Kadidlo bylo také jedním ze tří cenných darů věnovaných bohům a králům. V tradiční čínské medicíně, ayurvédě a africké medicíně se pryskyřice využívá k léčbě zánětlivých stavů jako je artritida, pásový opar nebo kardiovaskulární onemocnění. Pryskyřice z Kadidlovníku se těží a prodává jako známé vykuřovadlo (kadidlo). Pryskyřice obsahuje kyselinu boswelovou, která je hlavní účinnou složkou používanou v tradiční medicíně. Tato přírodní látka má podobné účinky jako klinické kortikoidy, ale bez nežádoucích účinků, které klinické kortikoidy při dlouhodobém užívání vykazují.

Léčivé účinky:
• Pomáhá ke snižování příznaků alergických reakcí a  při zánětlivých onemocněních
• Inhibuje zárodky rakovinového bujení (konkrétně rakovina prsu a leukémie)
• Pomáhá při chronickém zánětu střev
• Zastavuje zánětlivé  procesy
• Pomáhá při astmatu, podporuje normální funkci dýchacího systému
• Používá se při zánětech kloubů nebo při artritidě
• Může být prospěšná při revmatoidní artritidě, artróze, střevních zánětech
• V lidovém léčitelství se občas doporučuje na silné menstruační krvácení
• Příznivě působí na kardiovaskulární systém a zvyšuje průchodnost cév
• Snižuje hladinu cholesterolu v krvi

Produkty z Boswellia serrata můžete zakoupit zde: https://vinaturae.cz

Příklad užití volně sypaného extraktu:
Pokud  nemáte jiné doporučení nebo protokol, dávkuje se 1 zarovnaná mocca kávová lžička 1x až 3x denně podle obtíží nebo bolestí.  Je možné rozmíchat v nápoji nebo užít přímo a zapít teplou vodou.  Extrakt má kyselou chuť, komu by tohle vadilo, může extrakt užívat v plněných kapslích.  
Z extraktu lze připravit roztok s převařenou nebo destilovanou vodou. Takto připravený přípravek je možné užívat jako kapky nebo kontaktní obklad na postižené místo.

Příklad užití extraktu v plněných kapslích:
Pokud nemáte jiné doporučení nebo protokol, plněné kapsle 600mg s extraktem Boswellia serrata (65% boswelic acid) lze dávkovat: 1 až 2 kapsle 1x denně v prevenci, ve fytoterapii k léčbě bolestí a zánětů 1 až 2 kapsle 2 až 3x denně podle subjektivních obtíží. 

Komplementární produkty pro výrobu přípravků s pozitivním účinkem na klouby a pohybový aparát:
Chondroitin sulfate, Glukosamin, MSM, Salicin, kolagen, Avokádový olej

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz

2

Re: Boswellia serrata (Kadidlovník pilovitý) - léčivé účinky

Dobrý den,

mám dotaz. Je pravda, že má kadidlovník dobré účinky na klouby jako píší tady https://www.vseproklouby.cz/kadidlovnik … a-serrata/ ? jaký byste případně doporučil koupit?