1

Téma: Yohimbe - tradiční a osvědčený elixír lásky

Corynanthe yohimbe - strom lásky

Corynanthe  yohimbe je jméno stále zeleného, vysokého stromu v západní Africe. Pro  účely tradiční přírodní medicíny se těží hlavně zralá kůra kmene stromu.  Bylina a její účinky jsou známé stovky, možná i tisíce let zvláště v  některých západních afrických kmenech. Domorodci kůru užívali pro  sexuální stimulaci k efektnějšímu populačnímu růstu. Kůra Corynanthe  yohimbe byla také laboratorně zkoumána. Obsahuje celkem asi 6%  alkaloidů, z nichž 10-15% tvoří yohimbin. Kůra je také velmi bohatá na  třísloviny.

Historie použití:
Kůra sromu Corynanthe yohimbe je  od nepaměti používána jako afrodisiakum, jak mužské tak ženské. U mužů  pomáhá při erektilní dysfunkci a léčbě impotence, u žen k lepšímu  prokrvení pánevní oblasti, zvýšení citlivosti a na povzbuzení libida.  Navzdory nově objeveným lékům pro muže na erekci jako je Viagra,  přírodou pro nás stvořené Corynanthe yohimbe je stále nejpopulárnější a  nejúžívanější afrodisiakum pro zlepšení sexuálních funkcí lidí, ale i  zvířat. Nevím jak je tomu dnes, ale v historii byla kůra stromu  používána i ve veterinární léčbě jako sexuálního stimulantu pro líné  samce.
Rostlinu užívali po staletí původní obyvatelé Afriky jako  uznávaný magický prostředek při svatbách či jiných rituálních obřadech  běžného života. V 19. století byla tato surovina známa a rozšířena už  takřka po celém světě. V 60. a 70. letech 20. století se yohimbin stal  hojně užívanou proprietou při oslavách sexuality. Za předpokladu  podnícené apetence bylo u mužů i žen dosahováno vyšší citlivosti k  sexuálním podnětům. Yohimbe je efektivní ve fytoterapii u lidí trpících  neurastenií,  s nedostatečným prokrvením končetin, pomáhá s prokrvením  periférního cévního řečiště, v menších pravidelných dávkách může pomáhat  lidem se syndromem studených nohou nebo syndromem chronické únavy.

Jak dávkovat Corynanthe yohimbe:
1  gram kůry obsahuje  6% různých alkaloidů, z toho asi 15% yohimbinu, z čehož vyplývá, že z jednoho gramu mleté kůry lze vytěžit 7 - 10mg čistého yohimbinu. Hraniční  účinnou dávkou pro dospělého člověka o tělesné hmotnosti 60 - 70kg  je 10 mg yohimbinu. Pokud užijeme mletou kůru a požadujeme citelně účinnou dávku, je třeba aplikovat  1,5 - 2 gramy prášku mleté kůry.  Užití hraniční dávky nebo jinak tzv. “microdose” mleté kůry 1x denně může zlepšovat krevní oběh bez vedlejších účinků nebo výrazného pocitu stimulace. Užívání dávek yohimbe ze standardizovaných extraktů se počítá podle uvedeného procentuálního množství čistého yohimbinu v extraktu.

Příklad:
Potřebuji užít 15mg čistého yohimbinu a mám k dispozici strandardizovaný extrakt s obsahem 8% yohimbinu. Z toho vyplývá, že 1 gram extraktu obsahuje 80mg čistého yohimbinu, čili 100mg extraktu obsahuje 8mg čistého yohimbinu. Odměříme si pomocí digitální váhy 200mg extraktu, čili takto máme dávku, která obsahuje 16mg čistého yohimbinu.   


Je Corynanthe  yohimbe bezpečné?
Při  užití vyšších dávek se mohou vyskytovat nepříjemné vedlejší účinky,  jako je třes, změny krevního tlaku, zvýšení srdeční frekvence,  palpitace, závratě, bolest hlavy, poruchy zraku, nevolnost, zimnice,  úzkost, neklid, pocení, zčervenání kůže a očního bělma. Lidé, kteří se léčí se srdcem, hypertenzí, arytmií nebo prodělali infarkt či mozkovou mrtvici by neměli bez předchozí konzultace s lékářem yohimbe užívat vůbec. Stejně tak lidé, kteří užívají léky na ředění krve, na deprese,  na diabetes, na srdce a krevní oběh  by se měli nejprve poradit se svým  ošetřujícím lékařem. Buďte proto velmi opatrní v samoléčbě pomocí  yohimbe, pokud se necítíte zdraví nebo užíváte pravidelně léky na  lékařský předpis. Pozor také na kombinace yohimbe s některými  potravinami, jako je alkohol, zvláště pak červené víno, zrající sýry, červené maso. Opatrnost zaslouží také potraviny na bazí stimulantů, jako  je kofein (káva), teobromin (guarana, zelený čaj), tyramin (zrající sýry), tyrosin, hordenine, synefrin (látky, které se objevují v  suplementech pro sportovce). 


Jaké jsou produkty s yohimbinem?
Základní  surovinou je zralá kůra stromu s lehce červeným zabarvením. Ve farmacii se z kůry kmene stromu izoluje alkaloid yohimbin, z něhož se vyrábí léky na podporu libida. Jsou to tabletky s HCL solí yohimbinu. Obvykle obsahují 5mg nebo 10mg čistého yohimbinu v jedné pilulce. Časem se  empiricky zjistilo, že samotný HCL izolát yohimbinu nemá ve svém účinku takový efekt, jako když působí symbioticky s celým spektrem ostatních látek v surové kůře. Mnohem lépe si vedou v účinku standardizované extrakty kůry. Z uvedeného důvodu se vyrábějí v nízkých potencích yohimbinu, aby byla zachována fytochemická synergie. Extrakty jsou hojně užívané v doplňcích stravy v USA nebo jiných zemí mimo EU. Extrakty potencí 4%, 6%, 8% ale i 20% se objevují v přípravcích po sportovce, na hubnutí, nebo na podporu libida v různých kombinacích ve směsích s jinými fytoextrakty nebo i samostatně, jako jednodruhové suplementy. Extrakt s obsahem 20% yohimbe se používá na výrobu kontaktních gelů nebo mastí. Výchozí surovina, kůra stromu Corynanthe yohimbe se v lidové medicíně užívá v drcené formě pro výrobu lihových tinktur, v práškové formě pak do plněných kapslí. Prášek mleté kůry užívaný přímo z čajové lžičky se zapíjí teplou vodou. Oblíbeným způsobem úžívání je odměřit si dávku prášku kůry a nasypat do “panáka”. Na prášek kůry pak nakapete čerstvou šťávu z rozkrojeného citronu tak, aby celkově s nakapanou šťávou suspendoval. Necháte 5 minut působit. Poté “panák” dolejete teplou vodou, zamícháte a vypijete. Můžete dosladit medem.
Jedna čajová lžička s práškem mleté kůry zarovaná s hranou lžičky, je dávkou o hmotnosti cca 1,4 gramu, což může odpovídat dávce 7 - 10mg čistého yohimbinu. Záleží samozřejmě na kultivaru a dalších faktorech. Drcenou kůru nebo prášek je možné použít v kombinaci s jinými bylinami a extrakty v kompozitních směsích pro přípravu nálevů nebo odvarů, případně pro plnění do kapslí.

Je vhodné Corynanthe yohimbe i pro ženy?
Účinek  alkaloidů obsažených v kůře stromu Corynanthe yohime působí také na ženy. Hlavním účinkem je zvýšení citlivosti v oblasti pohlavních orgánů vlivem jejich překrvení, proto může být u žen užívání yohimbe jako afrodisiaka užitečné pro zesílení sexuální energie v pánevní oblasti. Podněcuje lepší citlivost a dráždivost.

Je Corynanthe yohimbe pouze afrodisiakum?
Nikoliv!  Někteří uživatelé yohimbe zmiňují pozitivní působení na mozkové funkce, soustředění a paměť, stimulaci orgánů a krevního oběhu, zvláště pak při pravidelném užívání nízkých tzv.  “microdose” - hraničních dávek.  Na těchto příkladech je vidět, že léčivý potenciál tohoto tradičního elixíru lásky je mnohem vyšší, než je známo v obecném povědomí.

Je Corynanthe yohimbe návykové?
Potenciál vzniku návyku nebo závislosti je prakticky nulový.

Je yohimbe v ČR legální?
Ano,  Corynanthe yohimbe je zcela legální komoditou. V ČR a EU má však omezení, co se týká komerčního použití v běžných doplňcích stravy. Nelze jej přidávat do doplňků stravy, a to z hlediska bezpečnosti. Jak je  uvedeno výše, yohimbin se může ovlivňovat s některými potravinami, volně  prodejnými léčivými přípravky a léky na předpis.

Zakoupit yohimbe, klasické a stovkami let osvědčené afrodisiakum můžete nyní a právě zde: https://www.vinaturae.cz/

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz