1

Téma: Ashwagandha (Withania somnifera) - účinky

Původ a použití:
Ashwagandha (latinsky Withania somnifera) patří mezi jednu z nejdůležitějších bylin v ájurvédské medicíně. Je známá již od starověku pro širokou škálu blahodárných a regeneračních účinků. V sanskrtu Ashwagandha znamená "síla hřebce", čímž je bylina charakterizována jako prostředek pro posílení organismu, imunitního systému a jako ochrana proti nemocem. Ashwagandha je také nazyvaná  jako "indický ženšen", i když botanicky se ženšenem pravým vůbec nesouvisí. Výzmanou roli hraje Ashwagandha jako prostředek k posílení sexuální potence mužů i žen. Samotná rostlina vytváří nízké keře 40-80 cm vysoké a má dlouhé, hnědé, hlízovité kořeny. Hlavní účinné složky rostliny jsou alkaloidy, steroidní laktony, cholin, nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny a withanolides. Withanolidy mají vliv na kontraktilitu srdeční svaloviny a mají schopnost snižovat krevní tlak. V této oblasti potíží se využívá jako srdeční a cévní tonikum s adaptogenním, protistresovým a protiúnavovým účinkem. Ashwagandha je stejně účinný adaptogen na stres jako ženšen. Vědecky je prokázáno, že obsažené withanolidy mají také značný protibakteriální, protivirový a protiplísňový účinek a schopnost chránit buňky před volnými kyslíkovými radikály. Velký potenciál má Ashwagandha při léčbě autoimunitních onemocněních jako revmatoidní artritida a roztroušená skleróza. Vyniká také antimikrobiálními účinky. Jiné věděcké studie prokázaly, že Ashwagandha má protizánětlivé účinky. Zde se nabízí možnost užití Ashwagandhy při alternativné léčbě artritidy (zánětu kloubů) či jiných zánětlivých onemocněních. Empirické poznatky z praxe dokládají, že Ashwagandha udržuje imunitní systém v rovnováze. Organismus lépe odolává infekcím, naopak při alergiích snižuje reaktivitu imunitního systému při styku s alergeny.


Pozitivně ovlivňuje:
• Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
• Podporuje imunitní systém a zvyšuje odolnost proti infekcím
• Zlepšuje sexuální funkce a plodnost
• Působí jako adaptogen, zlepšuje fyzickou energii a vitalitu
• Má pozitivní vliv na centrální nervový systém
• Pomáhá regulovat hladinu krevního cukru
• Působí preventivně proti nádorovému bujení
• Redukuje stres a má preventivně antidepresivní účinky (adaptogen)
• Snižuje záněty a zlepšuje spánek
• Podporuje kognitivní funkce, paměť a koncentraci

Produkty z Withania somnifera můžete zakoupit zde: https://vinaturae.cz

Příklad užití volně sypaného extraktu:
Pokud nemáte jiné doporučení, užívá se 1 zarovnaná čajová lžička s extraktem Ashwagandhy. V prevenci se užívá 1x denně, nejlépe ráno. Ve fytoterapii 2x až 3x denně. Zapíjí se teplou vodou nebo čajem. Nejlepších výsledků je dosahováno při pravidelném a dlouhodobém užívání (kůra 4 - 12 týdnů).

Příklad užití plněných kapslí:
Pokud nemáte jiné doporučení nebo protokol, užívá se v prevenci 1 - 2 kapsle s extraktem Ashwagandhy 1x denně. Ve fytoterapii 1 - 2 kapsle 2x až 3x denně. Nejlepších výsledků je dosahováno při pravidelném a dlouhodobém užívání (kůra 4 - 12 týdnů).

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz