1 Naposledy upravil: Homo Alchemicus (14.02.2024 07:56:29)

Téma: Jak na nespavost?

Poruchy spánku mohou mít různé příčiny, jako jsou stres, nemoc, léky, životní styl nebo genetika. Poruchy spánku mohou negativně ovlivnit fyzické i psychické zdraví člověka, proto je důležité je řešit včas a správně. Neřešená dlouhodobá nespavost může vést k vážným zdravotním problémům, duševním poruchám, v těžkých případech až k nevratnému poškození nervových buněk a životně důležitých orgánů.

Jak řešit poruchy spánku závisí na tom, jaký typ poruchy spánku máte a jak je závažný. Obecně platí, že byste měli v první řadě zajistit dodržování následujících pravidel pro dobrý spánek. Ve většině případů, pokud jste objektivně zdrávi, bude postačovat jen přísné dodržování těchto pravidel a nic dalšího už nebude třeba vymýšlet:

•  Choďte spát a vstávejte ve stejnou dobu každý den, a to i o víkendech. Velmi regenerující a uzdravující je spánek před půlnocí. Pokud se naučíte chodit spát ve 21 hodin, nejpozději však ve 22 hodin, ráno se budete cítit více odpočinutí.

•  Zcela se vyhýbejte kofeinu, alkoholu, nikotinu, energetickým drinkům, slazeným nápojů a jiným stimulantům na bázi budivých aminů!  Před spaním také těžkému a sladkému jídlu. Toto pravidlo může být pro mnohé problém, ale je velice důležité! Pokud se vám toto pravidlo podaří plnit, sami poznáte už po týdnu jeho magickou sílu.

•  Udržujte si v ložnici na spánek klid, maximálně možnou tmu a příjemnou teplotu. Neusínejte při muzice, rádiu nebo televizi. Eliminujte v ložnici světelný smog z oken od veřejného osvětlení nebo různých kontrolek na spotřebičích v místnosti. Když se ve tmě rozkoukáte, kromě slabých obrysů nábytku byste něměli vidět vůbec nic.

•  Využívejte ložnici pouze ke spánku a sexu, nikoli k práci nebo sledování televize.

•  Před spaním se vyhněte intenzivnímu cvičení. Alespoň 1 hodinu před spaním se vyhýbejte studenému (modrému) světlu. Většinou se jedná o světlo z displejů a obrazovek, modrobílých světelných zdrojů používaných v místnostech, dále pak i aktivitám, které vyvolávají silné emoční reakce (sledování zpráv, politiky, sociálních sítí atd.).

•  Zkuste si do života zabudovat pravidelně hodinu před spaním (ovšem ještě mimo ložnici) nějaký relaxační rituál. Například čtení odpočinkové knihy, meditaci, modlitbu nebo poslech klidné hudby.

•  Když máte problémy s usínáním, nekontrolujte hodiny a nezabývejte se myšlenkami co musíte udělat druhý den nebo co jste dělali dnes.

•  Pokud máte problémy s probouzením během noci, nezapínejte světlo a neberte si mobil. Snažte se znovu usnout pomocí dechových cvičení nebo opakování klidného slova.

•  Jestli máte často problémy s nadměrnou denní spavostí, pokuste se zjistit, zda nemáte nějaký zdravotní problém (cukrovka, štítná žláza, játra, ledviny...)

Pokud tyto rady nepomáhají a vaše poruchy spánku trvají déle než měsíc, měli byste navštívit lékaře. Lékař vám může doporučit další vyšetření nebo léčbu podle vaší diagnózy.  Lékař vám také může poradit odborníka na spánek nebo psychologa, pokud je vaše nespavost spojená s psychickými problémy.

Navštivte náš originální e-shop .
E-shop ViNaturae® Herbal Alchemy- www.vinaturae.cz