1

Téma: Damiana - účinky na zdraví

Původ a použití:
Damiána, česky Pastala rozprostřená (latinsky Turnera diffusa), je rostlina s řadou účinků, které jsou ceněné v tradiční přírodní medicíně. Oblasti  výskytu rostliny Turnera diffusa jsou Kalifornie, Mexiko, Texas a tropické oblasti Ameriky. Listy a nať této rostliny jsou používány především jako afrodisiakum pro ženy, ale i pro muže. Vyskytuje se v bylinných likérech, bylinných vínech, ale i v klasických vodných odvarech a macerátech. V Evropě je Damiána užívána především jako denní nervové tonikum, relaxant nebo afrodisiakální čaj.
V nižších dávkách se vodný nálev, macerát nebo odvar užívá na povzbuzení dobré nálady. Vyrábí se také jako bylinné víno, čili macerát v alkoholu nebo tinktura pro ženy k povzbuzení libida. Listy Damiany obsahují 0,2 - 0,9% aromatických olejů, 14% pryskyřičných látek, 3,5%  taninu, 6% škrobu a hořčinu zvanou Damianian. Za lehce omamné účinky Damiány jsou zřejmě zodpovědné obsažené aromatické silice se specifickou a nezaměnitelnou vůní. Její použití je rozšířené po celém světě a je dostupná v různých formách, které odpovídají různým životním stylům a kulturám. V Evropě je dostupná na trhu jako organická sušina nadzemních částí rostliny. Lze zakoupit také různé formy extraktů z Damiány nebo hotové plněné kapsle či tablety pro pohodlné užívání.

Účinky Damiány:
• Afrodiziakum, zvyšuje libido a sexuální apetit u žen i mužů
• Má antidepresivní a antiúzkostné účinky, zlepšuje náladu
• Stimuluje zažívací systém, pomáhá při trávení a může zmírnit příznaky zácpy
• Zlepšuje fyzickou výkonnost, podporuje lepší pocit fyzické energie
• Působí jako antioxidant, zpomaluje procesy stárnutí buněk
• Pomáhá snižovat hladinu krevního cukru
• Ulevuje při nachlazení a respiračních chorobách, usnadňuje vykašlávání
• Přispívá k celkové duševní pohodě
• Může zlepšovat mentální funkce, povzbuzuje činnost mozku
• Má lehké močopudné účinky

Produkty z Damiány můžete zakoupit zde: https://vinaturae.cz

Příprava nálevu:
Na jeden šálek 350 - 500ml užijte dvě polévkové lžíce drcené Damiány. Nasypte do studené vody, přiveďte k varu a odstavte ze sporáku. Nechte 15 minut odstát. Pak nálev sceďte a oslaďte podle chuti medem. Popíjí se pomalu po doušcích v průběhu celého dne.

Afrodisiakální lihovina:
Sušenou nať Damiány naložíte na 14 dní do oblíbeného vína nebo jiného alkoholu a připravíte si tak speciální afrodisiakální bylinný mok. Na 1 litr vína nebo jiného alkoholu použijte 100 - 150g drcené Damiány. Smíchejte sušinu s alkoholem a nechte alespoň 14 dnů macerovat v uzavřené sklenici. Pokud macerujete ve víně, teplota prostředí by neměla být vyšší než 21˚C. Pokud macerujete v čistém alkoholu min. 30%, můžete uložit na místě s vyšší teplotou. Každý den alespoň jednou obsah směsi protřepte.

Jsem správce, zakládám hlavní témata a řeším technické problémy tohoto fóra. Pokud vám zde něco nefunguje nebo se vám něco nezdá, neváhejte mi napsat ;-)