1

Téma: Andělika čínská - účinky

Původ a použití:
Andělika čínská (Angelica sinensis), známá také jako Děhel čínský nebo Dong Quai, je bylina používaná v tradiční čínské medicíně. P Andělika čínská se používala již v 6. století př. n.l. především v Číně a Japonsku zejména při léčbě ženských onemocnění, léčení menstruačních a klimakterických potíží. Předpokládá se, že upravuje nepravidelný cyklus krvácení, může zmírňovat příznaky premenstruačního syndromu (PMS), může zmenšovat menstruační bolesti a snižovat frekvenci návalů u žen v přechodu. Pravděpodobně také zmírňuje suchost vaginální sliznice v menopauze. Existují dvě teorie, jakým způsobem andělika působí. Někteří fytoterapeuti se domnívají, že obsahuje rostlinné estrogeny (fytoestrogeny), které jsou slabší než estrogeny vytvářené v těle, ale vytvářejí chemické vazby s receptory estrogenů v lidských buňkách. Fytoestrogeny mohou přispívat k hormonální rovnováze, například zabránit doprovodným problémům v období přechodu u žen. Jiní odborníci připisují účinek velkému množství kumarinů. Tato skupina přírodních látek pravděpodobně rozšiřuje cévy, zvyšuje průtok krve v děloze i jiných orgánech a stimuluje centrální nervový systém. Zdá se, že kumariny zmírňují záněty a svalové křeče, což může přispívat ke schopnosti tišit bolest. Dále je možné Anděliku čínskou užívat při potížích se zážíváním, trávením a nechutenstvím. Může upravovat bolestivé křeče trávicího ústrojí. Andělika čínská obsahuje vitamíny a minerály. Vitamín A, B12, E, kyselinu askorbovou, kyselinu listovou, biotin, vápník. Při užívání vyšších dávek Anděliky čínské se mohou vyskytnout bolesti žaludku, nevolnost nebo zvýšená citlivost na slunce. Těhotné a kojící ženy by neměly Anděliku užívat.

Léčivé účinky:
• Podporuje ženské zdraví, používá k podpůrné léčbě problémů spojených s menstruačním cyklem, jako jsou nepravidelné menstruace, bolestivé měsíčky nebo PMS
• Má protizánětlivé schopnosti a může pomoci při různých zánětlivých stavech
• Má hepatoprotektivní účinek a pomáhá při problémech s játry, jako je hepatitida nebo cirhóza
• Má protinádorový účinek a může přispět k prevenci rakoviny

Pozitivně ovlivňuje:
• Má pozitivní vliv na hormonální rovnováhu u žen
• Harmonizuje krevní tlak
• Posiluje imunitní systém
• Podporuje detoxikaci organismu

Produkty z Anděliky čínské můžete zakoupit zde: https://vinaturae.cz

Jsem správce, zakládám hlavní témata a řeším technické problémy tohoto fóra. Pokud vám zde něco nefunguje nebo se vám něco nezdá, neváhejte mi napsat ;-)