1

Téma: Vaporizace Konopí a dalších bylinek

Co je vapování - vaporizace?
V podstatě jde o zahřívání bylinek v uzavřené komoře, kde jsou zahřívané horkým vzduchem o teplotě 150 - 280 °C proudícím přímo přes bylinnou směs v zahřívací komoře.
Vaporizací, tedy působením horkého vzduchu nebo páry nosiče se z nich uvolní těkavé látky přeměněné na plyn, ať už jsou to éterické či esenciální oleje, silice či pryskyřice. Ty se pak vdechují do plic a dostávají se inhalací přímo do krve. K vaporizaci se dají použít v podstatě veškeré léčivé byliny, které využívá přírodní medicína.

Které byliny se k vapování používají?
Asi nejznámější je tabák, čili nikotin. Ať už se jedná o elektronické cigarety. Jde o inhalaci čistého nikotinu nebo nikotinové soli rozpuštěné v nosiči jako je glycerin a propylenglycol. Dále pak se k vapování používá zahřívaný tabák jako organická sušina upravená k vapování (vlhčená, aromatizovaná). Na trhu je k dostání celá řada univerzálních vaporizérů, do kterých si můžete namíchat vlastní bylinné směsi, jednoduše naplníte zahřívací komoru a nastavíte teplotu horkosti vzduchu.

Jak na to?
Směs sušených nadrcených bylin (buď konopí samotné nebo ve směsi s dalšími bylinkami) je vhodné zvlhčit několika kapkami glycerinu. Vapovat bylinné směsi můžete i bez zvlhčovadla. Záleží, co vám více vyhovuje, ale uvolňování účinných látek z bylin bude při předchozím zvlhčení bylinné směsi efektivnější.
Pokud zvlhčovadlo použijete, pak stačí nakapat pár kapek na hromádku nadrcených bylin a řádně celou směs promíchat, protřít v prstech, a pak nechat uležet v uzavřené krabičce nebo skleničce 24 hodin před prvním vapováním.

Jaké byliny vapujete? Podělte se s námi o vaše zkušenosti, nápady nebo recepty.

Jsem správce, zakládám hlavní témata a řeším technické problémy tohoto fóra. Pokud vám zde něco nefunguje nebo se vám něco nezdá, neváhejte mi napsat ;-)