1

Téma: Stévie - Sladidlo, které snižuje hladinu cukru v krvi

Moderní výzkumy zjistily, že stévie vykazuje antidiabetické účinky.

Stévie se v poslední době stala jednou z nejoblíbenějších přírodních náhražek cukru. Je známo, že cukr zvyšuje hladinu cukru v krvi, ale stévie ji může ve skutečnosti snížit. V dávných dobách se dokonce používala k léčbě cukrovky.

Stévie je také známá jako medový list, sladký list nebo sladká bylina. Podle článku publikovaného v časopise Nutrition Today patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) a pochází z jižní Brazílie a severní Paraguaye. Domorodí obyvatelé kmene Guaraní používají stévii ke slazení pokrmů a nápojů již po staletí. Podle metaanalýzy publikované v roce 2019 v časopise Nutrients ji používají také k léčebným účelům, například k léčbě cukrovky.

Sladivost stévie pochází především ze steviol-glykosidů, které jsou asi 200- až 300-krát sladší než sacharóza.

Podle článku v Nutrition Today vysoce čisté výtažky ze stévie obsahují 95 % nebo více steviol-glykosidů. Studie z roku 2023 publikovaná v časopise Molecules zjistila osm různých typů steviol-glykosidů, které se přirozeně vyskytují v listech stévie, přičemž nejhojněji zastoupeným je steviosid.

Vzhledem ke svému komerčnímu potenciálu a farmakologickým vlastnostem přitahuje stévie širokou pozornost potravinářské a vědecké komunity. V důsledku toho se dnes plantáže stévie nacházejí v mnoha oblastech po celém světě.

Glykemický index (GI) a obsah kalorií stévie jsou nulové (pdf). Glykemický index měří, jak rychle a do jaké míry potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi, nazývanou také glykemie, přičemž standardem je glukóza s hodnotou GI 100.

Sladidlo s antidiabetickými vlastnostmi
Moderní výzkumy zjistily, že stévie vykazuje antidiabetické účinky.

Stévie nejenže zvyšuje sekreci a aktivitu inzulinu, ale také snižuje inzulinovou rezistenci. Rovněž potlačuje nebo snižuje produkci glukózy v játrech, což pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. Steviosid a steviol obsažené ve stévii navíc pomáhají regulovat aktivitu některých enzymů, čímž zabraňují přílišnému poklesu hladiny cukru v krvi a vzniku hypoglykémie.

Výzkumníci z Floridské univerzity provedli experiment, při kterém 31 dospělých účastníků hladovělo 12 hodin a jedlo stejnou snídani. Dvacet minut před obědem a večeří konzumovali čaj a svačinu obsahující sacharózu, aspartam nebo stévii, aniž by věděli, který druh cukru přijímají. Poté mohli obědvat a večeřet podle libosti.

Každou hodinu byla vyhodnocována jejich hladina hladu a sytosti a byly prováděny krevní testy. Všichni účastníci absolvovali tři dny těchto potravinových testů.

Výsledky ukázaly, že ti, kteří konzumovali stévii, měli hned po obědě výrazně nižší hladinu cukru v krvi než ti, kteří konzumovali sacharózu, a neměli žádné výrazné výkyvy.

Konzumace stévie měla za následek snížení hladiny glukózy v krvi hned po obědě. (Epoch Times)

Navíc po obědě byla hladina inzulinu u účastníků, kteří konzumovali stévii, celkově nižší než u těch, kteří konzumovali aspartam nebo sacharózu.

„To naznačuje, že ve srovnání s jinými druhy sladidel by stévie mohla být prospěšná v tom, že pomáhá lidem udržet hladinu glukózy po jídle pod kontrolou nebo ve zdravém rozmezí,“ uvedl pro Epoch Times spoluautor studie Stephen Anton, profesor na katedře fyziologie a stárnutí na Floridské univerzitě, který má doktorát z klinické a zdravotní psychologie. „Ve srovnání se sacharózou a aspartamem by stévie mohla vést k lepším metabolickým stavům po jídle.“

Navíc ti, kteří konzumovali stévii a aspartam, měli navíc výrazně nižší celkový kalorický příjem.

Ačkoli účastníci, kteří konzumovali stévii před jídlem, z ní nezískávali kalorie, nekompenzovali kalorický rozdíl tím, že by během oběda nebo večeře konzumovali více ve srovnání s těmi, kteří konzumovali vysoce kalorickou sacharózu. Kromě toho byla jejich hladina sytosti podobná.

Randomizovaná kontrolovaná studie na pacientech s diabetem publikovaná v časopise Journal of the Science of Food and Agriculture v roce 2016 dále prokázala účinek stévie na snížení hladiny cukru v krvi. Dvacet pacientů s diabetem 2. typu bylo náhodně rozděleno do dvou skupin, z nichž jedna užívala denně 1 gram sušeného prášku z listů stévie a druhá neužívala žádný prášek. Experiment probíhal po dobu 60 dnů.

Výsledky ukázaly, že užívání prášku ze sušených listů stévie významně snížilo hladinu cukru v krvi těchto diabetiků nalačno i po jídle.

Konzumace stévie měla za následek nižší hladinu cukru v krvi nalačno i po jídle. (Epoch Times)

„Vidím, že používání stévie jako náhražky cukru může přinést obrovskou změnu,“ řekl Per Bendix Jeppesen, docent na katedře endokrinologie a diabetu na Aarhuské univerzitě v Dánsku, který v současné době studuje extrakt ze stévie jako antidiabetický lék a jako zdravé sladidlo.

„Mění to pravidla hry,“ řekl deníku Epoch Times.
To proto, že hlavní složka stévie má pozitivní účinky na lidský endokrinní systém, zejména u lidí s cukrovkou. Kromě studia účinnosti stévie a technik její extrakce se pan Jeppesen podílí na souvisejících experimentech s antidiabetickými léky.

Moderní lidé mají tendenci věnovat se příliš málo fyzické aktivitě, konzumovat příliš mnoho jídla a jejich strava obsahuje hodně cukru a tuku.

„Stévie by mohla být velmi dobrou náhradou cukru, kterého konzumujeme příliš mnoho,“ řekl Jeppesen. „Přidáním stévie by se skutečně mohlo zlepšit veřejné zdraví, protože by se snížil příjem kalorií, když budeme konzumovat méně cukru.“

Účinky na metabolismus, krevní tlak a krevní lipidy
Kromě kontroly postprandiálního cukru v krvi a dalších antidiabetických účinků může stévie snižovat krevní tlak a krevní lipidy.

Podle studie Molecules z roku 2023 mohou steviol-glykosidy obsažené ve stévii regulovat hladinu vápníku v krvi, což může vést k rozšíření cév a přispívat tak ke snížení krevního tlaku.

Výzkumníci na Tchaj-wanu provedli dvouletou, placebem kontrolovanou studii na pacientech s hypertenzí, ve které bylo 174 pacientů s hypertenzí rozděleno do dvou skupin. Jedna skupina užívala třikrát denně kapsle s obsahem 500 miligramů steviol-glykosidu, zatímco druhá skupina užívala placebo. Po dvou letech došlo u těch, kteří užívali steviol-glykosid, k výraznému zlepšení krevního tlaku. Jejich systolický krevní tlak se snížil v průměru ze 150 na 140 mm Hg a diastolický krevní tlak se snížil v průměru z 95 na 89 mm Hg.

Pozoruhodné je, že příznivé účinky steviol-glykosidů na pacienty s hypertenzí byly pozorovány přibližně týden po zahájení experimentu a pokračovaly po celou dobu studie. Kromě toho se u skupiny užívající steviol-glykosidy výrazně zlepšilo celkové skóre kvality života, jak bylo zjištěno pomocí dotazníku.

Další analýza odhalila, že ve srovnání s užíváním placeba steviol-glykosidy významně snížily systolický krevní tlak o 6,32 mm Hg a diastolický krevní tlak o 3,6 mm Hg. Kromě toho došlo k nevýznamnému snížení indexu tělesné hmotnosti, hladiny cukru v krvi nalačno a celkového cholesterolu.

Stévie může také snižovat hladinu krevních lipidů. Přehledová studie ukázala, že konzumace extraktu ze stévie může významně zvýšit hladinu lipoproteinu o vysoké hustotě („dobrého“ cholesterolu) a snížit hladinu celkového cholesterolu, triglyceridů a lipoproteinu o nízké hustotě („špatného“ cholesterolu).

Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti

Stévie obsahuje více než 100 sloučenin, z nichž mnohé prospívají našemu zdraví. Kromě přírodních sladidel a různých stopových prvků obsahuje stévie terpeny, steroly, třísloviny, těkavé kyseliny, flavonoidy, vitaminy, enzymy, organické kyseliny a polysacharidy, které mají biologickou aktivitu.

Podle studie Molecules bylo zjištěno, že steviol-glykosidy potlačují a kontrolují faktory, které vyvolávají buněčný zánět. Hrají také ochrannou roli v játrech tím, že zabraňují zánětům, a bylo prokázáno, že posilují vrozený imunitní systém organismu.

Steviol-glykosidy navíc vykazují antioxidační vlastnosti. Studie publikovaná v časopise Molecules v roce 2023 prokázala, že mohou chránit srdeční buňky před poškozením způsobeným peroxidem vodíku, což vede ke zvýšení vitality a zlepšení antioxidační kapacity. Mohou také zabránit oxidativnímu poškození DNA v játrech a ledvinách.

Minimální vedlejší účinky

Podle článku publikovaného v časopise Experimental and Clinical Sciences (EXCLI) konzumují obyvatelé Paraguaye stévii nepřetržitě již více než 1 500 let, přičemž nebyly zaznamenány téměř žádné nežádoucí účinky. Z přehledové studie navíc vyplývá, že většina zpráv o konzumaci stévie nenaznačuje žádné nežádoucí účinky.

Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jsou vysoce čištěné steviol-glykosidy obecně uznávány jako bezpečné (GRAS). Listy stévie a surový extrakt ze stévie však nejsou považovány za GRAS „z důvodu nedostatečných toxikologických informací“.

V jiných zemích, například v Japonsku, Austrálii a Brazílii, jsou produkty získané z listů stévie schváleny pro použití jako sladidla v potravinách. Používají se v různých potravinách, včetně čajů.

Přijatelný denní příjem steviol-glykosidů, jak jej definuje americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv a Evropský úřad pro bezpečnost potravin, je 4 mg na kg tělesné hmotnosti.

Pan Jeppesen uvedl, že těmto agenturám trvalo více než 10 let, než provedly přísná hodnocení, než stévii zařadily na seznam potravinářských přídatných látek. Výtažky ze stévie se však v Japonsku hojně používají jako sladidlo již od 80. let 20. století.

Dřívější studie na potkanech zmíněná v časopise EXCLI Journal naznačovala, že stévie může mít vliv na plodnost pokusných zvířat. Jeppesen však uvedl, že konečné výsledky těchto studií nebyly obecně přijaty.

Vzhledem k tomu, že stévie je velmi sladká, většina výrobků ze stévie, které lze nalézt v supermarketech, jsou směsné přípravky. Glykosidy steviolu obvykle tvoří pouze asi 1 procento práškových výrobků, zatímco zbývající složky jsou obvykle cukerné alkoholy, jako je erytritol a xylitol. Některé výrobky mohou také obsahovat kombinaci steviol-glykosidů a třtinového cukru nebo surového cukru.

Výrobky na bázi stévie v tekutém stavu obsahují především vodu a mohou obsahovat také některé konzervační látky, jako je alkohol. Bezbarvé a průhledné výrobky jsou vytvořeny s použitím steviol-glykosidů jako suroviny; výrobky, které mají zelenou barvu, jsou pravděpodobněji získávány přímo z rostliny stévie.

Jeppesen doporučil vybírat výrobky, které kombinují rozpustnou vlákninu a steviol-glykosidy pro sladkou chuť bez kalorií a dodatečný příjem vlákniny. Také způsoby použití a přípravy těchto výrobků jsou podobné jako u cukru, což z nich činí praktickou alternativu pro použití při vaření.

Některé výrobky ze stévie mají kovovou nebo hořkou chuť způsobenou sloučeninou steviosidu.

Pan Jeppesen uvedl, že chuť steviol-glykosidových výrobků se bude s rozvojem technologie extrakce nadále zlepšovat. Ve skutečnosti lze nyní pachuť kovové nebo hořké chuti odstranit. V budoucnu bude na výběr stále více výrobků s obsahem steviol-glykosidu.

Tipy pro domácí pěstování rostlin stévie
Jak lze stévii pěstovat doma?
Stévie je odolná rostlina, které se bude dařit za správných podmínek. Pokud budou mít rostliny stévie dostatek světla a dobře propustnou, lehkou půdu, vytvoří více listů s vyšším obsahem steviol-glykosidů.

Listy stévie obsahují osm různých steviol-glykosidů a bylo zjištěno, že rebaudiosid A má příjemnější chuť než steviosid. V posledních letech byly vyšlechtěny některé vysoce kvalitní odrůdy stévie s vyšším obsahem rebaudiosidu A.

Když květy stévie vykvetou, jsou listy méně sladké. Podle nedávné studie publikované v časopise Applied Microbiology and Biotechnology je to proto, že během kvetení se v listech stévie výrazně sníží obsah sladkých látek.

Důležité je také upravovat množství zálivky a používat organická hnojiva v závislosti na teplotě a vlhkosti. Stévie není odolná vůči chladu, proto by se měla během zimy přesunout do interiéru nebo by se měla ke kořenům přidat silná vrstva slaměného mulče pro izolaci.

Pro nezkušené pěstitele může začátek pěstování semen stévie představovat překážku, protože je poměrně obtížné je naklíčit. Vhodnější může být rozmnožování stévie pomocí stonkových řízků nebo přímý nákup sazenic stévie.

V následujícím díle si povíme o dalším přírodním sladidle, které by mohlo pomoci regulovat hladinu cukru a lipidů v krvi, vykazuje potenciální antivirové účinky proti covidu-19 a dokonce vykazuje protirakovinné vlastnosti.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.
https://www.epochtimes.cz/2024/01/30/st … -cukrovce/