1

Téma: Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) - účinky

Původ a použití:
Kotvičník zemní (latinsky Tribulus terrestris) je víceletá subtropická rostlina vzdáleně příbuzná bodlákům. Český botanický název je Kotvičník pozemní. Nejhojnější výskyt rostliny je na Indickém subkontinentu, v Indonésii, na některých velkých ostrovech Oceánie, ale také na Slovensku (Záhorská a Podunajská nížina). Jako léčivou rostlinu znali Kotvičník zemní již starověcí léčitelé v Číně, Indii a Mezopotámii. Používali maceráty z různých částí rostliny ke zlepšení či posílení usínajícího zájmu o sexuální život. Středověkým evropským léčitelům říkal Kotvičník zemní jen velmi málo, novověká přírodní medicína jej prakticky neznala. Nepochybně v tom sehrála úlohu i technická a ekonomická obtížnost dovozu rostliny do Evropy. Teprve od 70. let 20. století se zájem širší obce badatelů začal pozvolna obracet znovu k přírodním zdrojům a byl tak znovuobjeven i Kotvičník zemní. Pro vysoký obsah fytosterolů se Kotvičník zemní stal velmi populární mezi muži po čtyřicátem a padesátém roku života a také v bodybuildigu jako podpora tvorby testosteronu. Mnoho mužů popisuje vliv Kotvičníku na potenci jako "znovuzrození" zájmu o ženy a “živou vodu” pro obnovení sexuální aktivity. V bodybuildingu se stal ikonou pro podporu nárůstu svalové hmoty při cvičení. Směs fytosterolů najdeme v plodech, nadzemních částí rostliny a kořenech rostliny. Sušina plodů a kořene rostliny obsahuje více než 45% směsi furostanolu, furostenedionu a protodioscinu, tedy fytosterolů, které jsou v rostlinné říši víceméně univerzálními přírodními "anaboliky". Patří k nim především saponiny chlórgenin, gitigenin, diosgenin, ruskogenin, trogoghenin a další. Dále je kotvičník bohatý na alkaloidy harman a harmin, bioflavonoidy, glykosidy, flavonoidy, třísloviny, pryskyřice a další látky. V kořenech se nachází zejména saponin diosgenin. Empirické poznatky uživatelů Kotvičníku se shodují v tom, že dlouhodobě zvyšuje zájem o sexuální život, a to jak u mužů tak i žen. Muži, kteří intenzívně posilují hovoří o znatelném nárůstu svalové hmoty na úkor tuků a o zvýšeném energetickém potenciálu u cvičení. Kotvičník zemní se stal součástí mnoha doplňků stravy a nepostradatelnou součástí života mnohých mužů v andropauze.

Pozitivně ovlivňuje:
• Podporuje kardiovaskulární systém
• Může pomoci lidem s vysokým krevním tlakem
• Normalizuje zvýšený srdeční tep a vysokou hladinou cholesterolu
• Ovlivňuje hladinu testosteronu, obsažené fytosteroly a saponiny pozitivně ovlivňují hladinu testosteronu
• Vhodná a užitečná bylina pro sportovce, kulturisty a muže s nízkou hladinou testosteronu
• Zvyšuje sexuální apetit, působí na libido u obou pohlaví a může pomoci i s erektilní dysfunkcí

Další produkty s podobný účinkem:
Aby jste předešli vytvoření tolerance, můžete užívání Kotvičníku jako podpůrného rostlinného anabolika střídat s dalšími rostlinnými produkty s podobnými účinky na tvorbu testosteronu:
Tongkat ali, Stema tuberosa (Red Tongkat ali), Pfaffia paniculata (Suma), Pimpinella pruatjan, Eurycoma longifolia (White Tongkat ali), Polyalthia bullata (Black Tongkat ali), Butea superba, Škornice šípolistá, Maralí kořen, Safed musli, Fadogia agrestis, Eucommia ulmoides (Gumojilm gumový)

Produkty z Kotvičníku zemního můžete zakoupit zde: https://vinaturae.cz

Jsem správce, zakládám hlavní témata a řeším technické problémy tohoto fóra. Pokud vám zde něco nefunguje nebo se vám něco nezdá, neváhejte mi napsat ;-)